fbpx Drukuj

Duszaki – zapiekanka z ziemniaków, buraków i wędzonego tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

810 sztuk średnich obranych ziemniaków,
45 rednich śobranych buraków
1 duża cebula
1 opakowanie wędzonego tofu (180g)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Cebulę posiekać w kostkę albo piórka, a tofu pokroić w cienkie plasterki.
  3. Dno żaroodpornego naczynia posmarować oliwą i układać warstwami na przemian pokrojone warzywa zaczynając od ziemniaków, następnie położyć cebulę, potem tofu i buraki. Potem znów – ziemniaki, cebulę, tofu i buraki. Układać w ten sposób, aż do zużycia wszystkich składników.
  4. Każdą z warstw posypać lekko solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
  5. Napełnione naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C na około  godzinę.
  6. Ciepłą wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Notatki

Danie można doprawić np. tymiankiem, majerankiem albo oregano.

Pyszne z dodatkiem sałatki na bazie zielonych liści.

Słowa kluczowe: ziemniaki, buraki, cebula, tofu

14
0
Would love your thoughts, please comment.x