fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
66 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia K.
8 lat temu

Czekałam na ten wpis 😉 Bo muszę zapytać czy masz sprawdzony sposób na przechowywanie kapusty? Zakręcić po prostu i odstawić? Przetrzyma kilka miesięcy? Czy kiszonek nie ma sensu w ten sposób planować?

Magda
Magda
8 lat temu

Nieco chaotycznie Ci odpowiedziałam Kasiu:) Jeśli chcesz kapustę przechowywać to najlepiej w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy Nie trzeba kapusty pasteryzować, wystarczy zakręcić. Ja robię na bieżąco, nie na zapas, bo mam mało miejsca i lubię robić różne warianty i rodzaje kapuchy.

Gibonikowa mama
8 lat temu

Zawsze mnie ciekawiło, jak domowym prostym sposobek kwasić własnoręcznie kapustę. Dziękuję za ten post. W tym roku już nie skorzystam raczej, ale w przyszłym zapewne tak. Pozdrawiam.

Agata
Agata
8 lat temu

Wreszcie przepis na kapuste kiszona na miare moich mozliwosci! Mam tylko jedno pytanie: moge zastapic sol kamienna, sola morska? Dziekuje za przepis!

Kasia K.
8 lat temu

Dzięki 🙂

Adi
Adi
7 lat temu

wszelkie kiszonki pyszne, buraczki, zakwas buraczany 🙂 na dobre trawienie, a w tym zawiera się wszelka korzyść dla zdrowia.
Pasteryzacja tak chętnie wykorzystywana w przemyśle, niestety zabije nam pożyteczne bakterie z kiszonki (podobnie gotowany kapuśniak itd) i poza smakiem nie skorzystają na tym jelita czyli na odporność nie zadziała. Tylko surowe kiszonki.

Rafal
Rafal
7 lat temu

Dzieki za posta, musze skorzystac z tego przepisu. Pierogi z kapusta, kapusta z grzybami etc w ostatnie swieta to byla porazka. Juz nigdzie nie moge dostac uczciwie kiszonej kapusty czy ogorków. Ten kupny syf jest chyba zakwaszany kwasem siarkowym albo solnym. Obrzydlistwo. A teraz pytanie do wszystkich którzy mi moga pomóc. Chce zakisic pare kilo kapusty, nie mam beczulki drewnianej tylko plastikowa z atetstem do zywnosci. Czy takowa sie nadaje do zakiszenia kapusty lub ogórków? Pomózcie prosze. Wszelkie info na rstarzak@wp.pl. Dzieki

agnieszkaprzesolona
agnieszkaprzesolona
7 lat temu

Robiłam po raz pierwszy. Przesoliłam, stoi 3 dzień. zepsułam na smierć?? bardzo potrzebuję porady? woda z pod kapusty raczej nadaje się do płukania gardła taka solanka..może doszatkować główkę czy nie ukiśnie równo? może wypłukać? ale czy nie zatrzymam kiszenia? szkoda mi wyrzucić. pomóż.

Magda Gembacka
7 lat temu

A ukisiła się już ? Jeśli nie to hmm, może nie płucz tylko odlej cały sok i zalej przegotowaną letnią wodą, która zastąpi ten sok (nie za dużo) i kiś dalej. A jeśli się ukisiła to może porządnie ją przepłucz i zrób pasztet z kiszonej kapusty, albo pierogi. Przepis znajdziesz na blogu 🙂

Monka
Monka
7 lat temu

Witam,mam pytanie,moja kapusta nie puszcza soku, stoi juz dwa dni, moze delikatnie się “spociła” ale mimo tego ze byla najpierw odstawiona z sola, i potem odgazowywana kilka razy nie puszcza soku, trafilam na jakiś kiepski egzemplarz kapusty czy oze jest jakis inny haczyk? a taka mialam ochote na ta kapuste…pozdrawiam, Monika

Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Monka

Moniki, możesz jeszcze uratować tą kapustę. Po prostu dolej do niej letniej przegotowanej wody, która będzie takim sokiem. I dalej kiś. Pozdrawiam.

Joanna
Joanna
7 lat temu

A ja jeszcze jedno pytanie- dla czego sol kamienna musi byc niejodowana, ja niestety tylko sol kamienna jodowana moge zdobyc w Londynie, a sie za nia nalatalam. Czy moge ja uzyc, czy juz lepiej morska? Co to bedzie za roznica? We wspanialej Kuchni Polskiej mowa jest o soli bialej, jestem w kropce.

Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Joanna

Mówi się, że jodowanej soli do przetworów się nie używa. Nie wiem dlaczego. Moja mama robi ogórki kiszone i soli je sola jodowaną. Wychodzą najlepsze na świecie 🙂 Myślę zatem, że możesz użyć jodowanej.

Klaudia Ma
Klaudia Ma
7 lat temu

Zniknął mi sok z kapusty, chociaż wcześniej wyciekał. Czy mogę dolać wody z solą? 1 łyżka na litr przegotowanej wody, aby uzupełnić.

Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Klaudia Ma

Można dolać słonej wody, ale dodałabym nieco mniej soli.

Klaudia Ma
Klaudia Ma
7 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Dziękuję

Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Klaudia Ma

NIe ma za co 🙂 Mam nadzieję, że kapusta wyjdzie 🙂

Halina Drabczynski
Halina Drabczynski
6 lat temu

pytam z Ameryki …nie mam wagi..prosze mi podac ile lyzek do zupy jest 40 gr ? dzieki

Magda Gembacka
6 lat temu

2 łyżki to 36 g
1 łyżeczka to 6 g

🙂

Betty
Betty
5 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Jod jest pierwiastkiem który utrudnia życie bakteriom (jodyna na skaleczenia, kojarzycie?), a w procesie kiszenia to właśnie bakterie odwalają całą robotę. Jak widać, zawartość jodu w soli nie musi uniemożliwić ukiszenia

Joanna Ejżja
Joanna Ejżja
5 lat temu

hej ukisiłam taka jak lubię z duża ilościa marchewki, ale mam pytanie, ponieważ kisiłam we wiaderku plastikowym wnętrza kapusty pozostałe po gołąbkach-kilka kilo-czy mogę teraz przenieść do słoików i np chwilę zawekować, wstawić do ciemnej chłodnej piwnicy żeby ciągle nie jeść w najbliższym czasie kapusty kiszonej? co sądzisz?

Magda Gembacka
5 lat temu
Reply to  Joanna Ejżja

JOasiu, myślę, że możesz przenieść kapustę do szklanych słoików, ale nie pasteryzuj ich, bo kapusta straci to co w niej najcenniejsze – żywe bakterie kwasu mlekowego. Wystarczy, że słoiki będą wyparzone.

Anna Moran
Anna Moran
5 lat temu

Za moich czasow kapuste sie “deptalo” zeby wydusic z niej soki. Sama mylam dzieciom kalosze i wskakiwaly na kapuste do wanny. Trzeba ja solidnie pogniesc i wtedy nawet z mala iloscia soku powinno byc ok do kiszenia 🙂 robi sie wtedy miekka, nie ma duzo przestrzeni pomiedzy kawalkami, nie potrzeba duzo wody. I przygniatalismy talerzem z wyparzonym kamieniem 😉

Elżbieta Kowalska
Elżbieta Kowalska
5 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Witam, kapustę kiszoną można pasteryzować, nie wszystko zjadamy w postaci surówki, również gotujemy np. kapuśniaki, bigosy…

Denis
Denis
5 lat temu
Reply to  Anna Moran

lecz si pi..do

Elżbieta Wypych
Elżbieta Wypych
5 lat temu
Reply to  Rafal

JA KISZĘ OD RAZU W SŁOIKACH 2L I 1,5L MAŁO PROBLEMU I NIE MUSZĘ PIELĘGNOWAĆ CZYLI OBMYWAĆ I WYRZUCAĆ WIERZCHNIEJ WARSTWY. UBIJAM W SŁOIKACH DREWNIANĄ PAŁKĄ. ŁATWO SIĘ PRZECHOWUJE I SŁOIK NAPOCZĘTY MOŻNA SCHOWAĆ DO LODÓWKI.

Magda Gembacka
5 lat temu

Super 🙂

krycho
krycho
5 lat temu

A ja pamiętam kiszoną kapustę z wojska,Deptaliśmy i szczaliśmy do niej,Też smakowała.Ale to było 30 lat temu,Smacznego

trackback
3 lat temu

[…] przepis Madzi Gembackiej– kiszę właściwie na jest sposób z tym, że czasem wlewam odrobinkę letniej wody do […]

Kapustnik
Kapustnik
1 rok temu

Durny przepis. 40 dkg soli na 2 kg kapusty.! Toż to na 20 kg nawet za dużo. Życzę smacznego.. Masakra. Kto to pisze?! Przedszkolak??

Kapustnik
Kapustnik
1 rok temu

A PRZEPRASZAM. Tam jest 40 gram ( a nie dkg) na 2 kg kapusty . Ale to i tak wg przepisu mojej babci zbyt dużo. Ona używała proporcji 10 djg soli na 10 kg kapusty. I kapusta zawsze była pyszna.

Rise Online Cash
7 miesięcy temu

Great site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

Gaziantep SEO
7 miesięcy temu

Limit Ajans

Rise Online Cash
7 miesięcy temu

Thank you admin, well job!

Gaziantep SEO
6 miesięcy temu

Nice workd, great job. Keep following your website

SEO
SEO
6 miesięcy temu

Limit Ajans

SEO Ajansı
6 miesięcy temu

Nice workd, great job. Keep following your website

Backlink Satın Al
6 miesięcy temu

Great site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

Backlink Paketleri
6 miesięcy temu

Great site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

Elbistan
6 miesięcy temu

Nice workd, great job. Keep following your website

chat
6 miesięcy temu

This is really interesting, You are a very skilled blogger.

Mobil Oyunları
5 miesięcy temu

Thanks for this information.

kripto para
5 miesięcy temu

I read your blog and found it very helpful.

Valorant VP
5 miesięcy temu

Way cool! Some very valid points!

En Yeni Sohbet Siteleri
5 miesięcy temu

good work

sohbet sitesi
5 miesięcy temu

chat rooms

Sohbet Odaları
5 miesięcy temu

Eğlen

Elbistan
4 miesięcy temu

Way cool! Some very valid points!

SEO Danışmanı
4 miesięcy temu

Way cool! Some very valid points!

sohbet
4 miesięcy temu

Wouw best contents, thank you admin.

SEO
SEO
4 miesięcy temu

Hi admin! Thank you for content.

Bambu Halı
2 miesięcy temu

Great content, amazing. Good job.

Robert
Robert
2 miesięcy temu

…kapustę ukisić zgodnie z przepisem w worku do kiszenia. Po ukiszeniu kapusty zakręcamy czuprynę worka i kładziemy “kamyczek” na kapustę, żeby nie łapała powietrza…WAŻNE – Kapusta powinna być pod sokiem z tejże…po zakończonej burzliwej fermentacji kładziemy w przewiewne i chłodne miejsce ze stałą temperaturą… u mnie to jest studnia 🙂 Pozdrawiam.

Dropshipping
2 miesięcy temu

Keep like this admin, thank you so much.

Metin2 EP
2 miesięcy temu

Rise Online GB Oyuneks

Viskon Halılar
1 miesiąc temu

Hi admin! Thank you for content.

ipv4 proxy
1 miesiąc temu

You ve done great job, Thx!

ams1gn
1 miesiąc temu

Wouw best contents, thank you admin.

Load Cell Nedir
1 miesiąc temu

Really good article for us, good job.

Cialis
1 miesiąc temu

You ve done great job, Thx!

google mother fucker
1 miesiąc temu

Great content, amazing. Good job.

66
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x