fbpx Drukuj

Domowa kiszona kapusta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 kg poszatkowanej kapusty
2 jabłka np. szare renety (opcjonalnie)
40g około soli kamiennej niejodowanej
24 marchewki startej na grubych oczkach
1/2 łyżeczki kminku

Przygotowanie

  1. Kapustę wymieszać z solą, i odstawić na godzinę, aby wypuściła soki.
  2. Następnie dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę lub starte jabłka i kminek.
  3. Całość wymieszać i przełożyć do wcześniej umytych i wyparzonych, suchych słoików. Ważne, aby każdą warstwę kapusty dokładnie ubić, dociskając do dna.
  4. Słoiki napełnić do 3/4 wysokości (kapusta zwiększy swoją objętość). Przykryć pokrywkami, ale nie dokręcać ich i odstawić w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Można postawić je na jakiejś tacy, w razie gdyby z kapusty wyciekał sok.
  5. Codziennie kilka razy kapustę dociskać za pomocą drewnianego tłuczka, wałka lub czystej dłoni oraz przebijać do dna za pomocą długiego końca drewnianej łyżki albo pałeczką do sushi, po to aby odgazować ją (dzięki temu kapusta nie będzie gorzka i nie zepsuje się).
  6. Po upływie 3- 4 dni kapusta nadaje się do jedzenia.
  7. Jeśli chcemy bardziej ją ukisić, czekamy jeszcze kilka następnych dni.
  8. Gdy kapusta jest już odpowiednio ukiszona, można ją wtedy zakręcić i przenieść w chłodniejsze miejsce np. do lodówki i używać na bieżąco.
360
0
Would love your thoughts, please comment.x