Domowa kiszona kapusta
Połowa października to czas kiszenia kapusty na zimę. Jeśli nie mamcie dużej powierzchni na jej przechowywanie lub nie wyobrażacie sobie szatkowania 10 kilogramów kapusty, można po prostu kisić ją na bieżąco w mniejszych ilościach i cieszyć się jej smakiem nie tylko w zimie, ale przez cały rok.
Kiszenie kapusty nie jest trudne, dlatego warto przygotować ją samodzielnie zamiast kupować i zastanawiać się czy na pewno, nie ma w niej octu i innych świństw. Kisząc w domu mamy pełną kontrolę nad jej jakością i smakiem.
Kiszona kapusta jest niesamowicie zdrowa. Ma dużo witaminy C, E, witamin z grupy B. Zawiera też antyoksydanty, bakterie kwasu mlekowego, które świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit – tak ważną dla naszej odporności. Nic tylko kisić i jeść.
Sposobów na kieszenie kapusty jest wiele. Oto jeden z nich, który mi się sprawdził i przy którym pozostałam.
DrukujDomowa kiszona kapusta
Składniki
2 kg poszatkowanej kapusty
2 jabłka np. szare renety (opcjonalnie)
40g około soli kamiennej niejodowanej
2 – 4 marchewki startej na grubych oczkach
1/2 łyżeczki kminku
Przygotowanie
- Kapustę wymieszać z solą, i odstawić na godzinę, aby wypuściła soki.
- Następnie dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę lub starte jabłka i kminek.
- Całość wymieszać i przełożyć do wcześniej umytych i wyparzonych, suchych słoików. Ważne, aby każdą warstwę kapusty dokładnie ubić, dociskając do dna.
- Słoiki napełnić do 3/4 wysokości (kapusta zwiększy swoją objętość). Przykryć pokrywkami, ale nie dokręcać ich i odstawić w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Można postawić je na jakiejś tacy, w razie gdyby z kapusty wyciekał sok.
- Codziennie kilka razy kapustę dociskać za pomocą drewnianego tłuczka, wałka lub czystej dłoni oraz przebijać do dna za pomocą długiego końca drewnianej łyżki albo pałeczką do sushi, po to aby odgazować ją (dzięki temu kapusta nie będzie gorzka i nie zepsuje się).
- Po upływie 3- 4 dni kapusta nadaje się do jedzenia.
- Jeśli chcemy bardziej ją ukisić, czekamy jeszcze kilka następnych dni.
- Gdy kapusta jest już odpowiednio ukiszona, można ją wtedy zakręcić i przenieść w chłodniejsze miejsce np. do lodówki i używać na bieżąco.
Czekałam na ten wpis 😉 Bo muszę zapytać czy masz sprawdzony sposób na przechowywanie kapusty? Zakręcić po prostu i odstawić? Przetrzyma kilka miesięcy? Czy kiszonek nie ma sensu w ten sposób planować?
Tak, ale ja długo takiej kapusty nie przechowuję. Niektórzy zanim zakręcą słoiki najpierw przykrywają słoik kawałkiem folii spożywczej, aby zakrętka po czasie nie zardzewiała. Niektórzy jeszcze pasteryzują. Moja mama tego nie robiła, przechowywała i było okej.
Nieco chaotycznie Ci odpowiedziałam Kasiu:) Jeśli chcesz kapustę przechowywać to najlepiej w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy Nie trzeba kapusty pasteryzować, wystarczy zakręcić. Ja robię na bieżąco, nie na zapas, bo mam mało miejsca i lubię robić różne warianty i rodzaje kapuchy.
Zawsze mnie ciekawiło, jak domowym prostym sposobek kwasić własnoręcznie kapustę. Dziękuję za ten post. W tym roku już nie skorzystam raczej, ale w przyszłym zapewne tak. Pozdrawiam.
Wreszcie przepis na kapuste kiszona na miare moich mozliwosci! Mam tylko jedno pytanie: moge zastapic sol kamienna, sola morska? Dziekuje za przepis!
Agato, możesz użyć soli morskiej 🙂 Pozdrawiam i mam nadzieję, że będziesz zadowolona z własnej kiszonej kapusty. Koniecznie daj znać 🙂
Dzięki 🙂
wszelkie kiszonki pyszne, buraczki, zakwas buraczany 🙂 na dobre trawienie, a w tym zawiera się wszelka korzyść dla zdrowia.
Pasteryzacja tak chętnie wykorzystywana w przemyśle, niestety zabije nam pożyteczne bakterie z kiszonki (podobnie gotowany kapuśniak itd) i poza smakiem nie skorzystają na tym jelita czyli na odporność nie zadziała. Tylko surowe kiszonki.
Adi, to prawda. Najbardziej wartościowe są surowe kiszonki.
Dzieki za posta, musze skorzystac z tego przepisu. Pierogi z kapusta, kapusta z grzybami etc w ostatnie swieta to byla porazka. Juz nigdzie nie moge dostac uczciwie kiszonej kapusty czy ogorków. Ten kupny syf jest chyba zakwaszany kwasem siarkowym albo solnym. Obrzydlistwo. A teraz pytanie do wszystkich którzy mi moga pomóc. Chce zakisic pare kilo kapusty, nie mam beczulki drewnianej tylko plastikowa z atetstem do zywnosci. Czy takowa sie nadaje do zakiszenia kapusty lub ogórków? Pomózcie prosze. Wszelkie info na rstarzak@wp.pl. Dzieki
Robiłam po raz pierwszy. Przesoliłam, stoi 3 dzień. zepsułam na smierć?? bardzo potrzebuję porady? woda z pod kapusty raczej nadaje się do płukania gardła taka solanka..może doszatkować główkę czy nie ukiśnie równo? może wypłukać? ale czy nie zatrzymam kiszenia? szkoda mi wyrzucić. pomóż.
A ukisiła się już ? Jeśli nie to hmm, może nie płucz tylko odlej cały sok i zalej przegotowaną letnią wodą, która zastąpi ten sok (nie za dużo) i kiś dalej. A jeśli się ukisiła to może porządnie ją przepłucz i zrób pasztet z kiszonej kapusty, albo pierogi. Przepis znajdziesz na blogu 🙂
Witam,mam pytanie,moja kapusta nie puszcza soku, stoi juz dwa dni, moze delikatnie się „spociła” ale mimo tego ze byla najpierw odstawiona z sola, i potem odgazowywana kilka razy nie puszcza soku, trafilam na jakiś kiepski egzemplarz kapusty czy oze jest jakis inny haczyk? a taka mialam ochote na ta kapuste…pozdrawiam, Monika
Moniki, możesz jeszcze uratować tą kapustę. Po prostu dolej do niej letniej przegotowanej wody, która będzie takim sokiem. I dalej kiś. Pozdrawiam.
A ja jeszcze jedno pytanie- dla czego sol kamienna musi byc niejodowana, ja niestety tylko sol kamienna jodowana moge zdobyc w Londynie, a sie za nia nalatalam. Czy moge ja uzyc, czy juz lepiej morska? Co to bedzie za roznica? We wspanialej Kuchni Polskiej mowa jest o soli bialej, jestem w kropce.
Mówi się, że jodowanej soli do przetworów się nie używa. Nie wiem dlaczego. Moja mama robi ogórki kiszone i soli je sola jodowaną. Wychodzą najlepsze na świecie 🙂 Myślę zatem, że możesz użyć jodowanej.
Zniknął mi sok z kapusty, chociaż wcześniej wyciekał. Czy mogę dolać wody z solą? 1 łyżka na litr przegotowanej wody, aby uzupełnić.
Można dolać słonej wody, ale dodałabym nieco mniej soli.
Dziękuję
NIe ma za co 🙂 Mam nadzieję, że kapusta wyjdzie 🙂
pytam z Ameryki …nie mam wagi..prosze mi podac ile lyzek do zupy jest 40 gr ? dzieki
2 łyżki to 36 g
1 łyżeczka to 6 g
🙂
Jod jest pierwiastkiem który utrudnia życie bakteriom (jodyna na skaleczenia, kojarzycie?), a w procesie kiszenia to właśnie bakterie odwalają całą robotę. Jak widać, zawartość jodu w soli nie musi uniemożliwić ukiszenia
hej ukisiłam taka jak lubię z duża ilościa marchewki, ale mam pytanie, ponieważ kisiłam we wiaderku plastikowym wnętrza kapusty pozostałe po gołąbkach-kilka kilo-czy mogę teraz przenieść do słoików i np chwilę zawekować, wstawić do ciemnej chłodnej piwnicy żeby ciągle nie jeść w najbliższym czasie kapusty kiszonej? co sądzisz?
JOasiu, myślę, że możesz przenieść kapustę do szklanych słoików, ale nie pasteryzuj ich, bo kapusta straci to co w niej najcenniejsze – żywe bakterie kwasu mlekowego. Wystarczy, że słoiki będą wyparzone.
Za moich czasow kapuste sie „deptalo” zeby wydusic z niej soki. Sama mylam dzieciom kalosze i wskakiwaly na kapuste do wanny. Trzeba ja solidnie pogniesc i wtedy nawet z mala iloscia soku powinno byc ok do kiszenia 🙂 robi sie wtedy miekka, nie ma duzo przestrzeni pomiedzy kawalkami, nie potrzeba duzo wody. I przygniatalismy talerzem z wyparzonym kamieniem 😉
Witam, kapustę kiszoną można pasteryzować, nie wszystko zjadamy w postaci surówki, również gotujemy np. kapuśniaki, bigosy…
lecz si pi..do
JA KISZĘ OD RAZU W SŁOIKACH 2L I 1,5L MAŁO PROBLEMU I NIE MUSZĘ PIELĘGNOWAĆ CZYLI OBMYWAĆ I WYRZUCAĆ WIERZCHNIEJ WARSTWY. UBIJAM W SŁOIKACH DREWNIANĄ PAŁKĄ. ŁATWO SIĘ PRZECHOWUJE I SŁOIK NAPOCZĘTY MOŻNA SCHOWAĆ DO LODÓWKI.
Super 🙂
A ja pamiętam kiszoną kapustę z wojska,Deptaliśmy i szczaliśmy do niej,Też smakowała.Ale to było 30 lat temu,Smacznego
[…] przepis Madzi Gembackiej– kiszę właściwie na jest sposób z tym, że czasem wlewam odrobinkę letniej wody do […]
Durny przepis. 40 dkg soli na 2 kg kapusty.! Toż to na 20 kg nawet za dużo. Życzę smacznego.. Masakra. Kto to pisze?! Przedszkolak??
A PRZEPRASZAM. Tam jest 40 gram ( a nie dkg) na 2 kg kapusty . Ale to i tak wg przepisu mojej babci zbyt dużo. Ona używała proporcji 10 djg soli na 10 kg kapusty. I kapusta zawsze była pyszna.
Great site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!
Limit Ajans
Thank you admin, well job!
Nice workd, great job. Keep following your website
Limit Ajans
Nice workd, great job. Keep following your website
Great site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!
Great site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!
Nice workd, great job. Keep following your website
This is really interesting, You are a very skilled blogger.
Thanks for this information.
I read your blog and found it very helpful.
Way cool! Some very valid points!
good work
chat rooms
Eğlen
Way cool! Some very valid points!
Way cool! Some very valid points!
Wouw best contents, thank you admin.
Hi admin! Thank you for content.
Great content, amazing. Good job.
…kapustę ukisić zgodnie z przepisem w worku do kiszenia. Po ukiszeniu kapusty zakręcamy czuprynę worka i kładziemy „kamyczek” na kapustę, żeby nie łapała powietrza…WAŻNE – Kapusta powinna być pod sokiem z tejże…po zakończonej burzliwej fermentacji kładziemy w przewiewne i chłodne miejsce ze stałą temperaturą… u mnie to jest studnia 🙂 Pozdrawiam.
Keep like this admin, thank you so much.
[…] AMMNIAM […]
Rise Online GB Oyuneks
Hi admin! Thank you for content.
This is a great post! I really enjoyed reading it and learned a lot from it. You have a very engaging and informative writing style. Thank you for sharing your insights and experiences with us.
smm panel script
I think it is the right resource for producing successful content. We need such resources
2020 de halka arz edilecek hisseler
telegram türk ifşa
BonusLideri – Deneme bonusu , Bahis Forum, Bonus Forum ve Guvenilir Bahis Siteleri , Güvenilir Canlı Casino Siteleri
betnano
Halı Yıkama olarak 10 yılı aşkın tecrübemiz ile hizmetinizdeyiz. Stor Perde Yıkama. Yorgan
izmir demir
Zaman yönetimi, iş ve hayat dengesi için oldukça önemlidir. İşlerinizi zamanında yapabilmeniz, daha fazla verimli olmanızı sağlayacaktır
BayNesine – Bahis, Bet, Canlı bahis, Bahis sitesi, Casino
Nettego ajansı grafik tasarım hizmeti
Very nice post
Cabura зарабатывай играя – радуйся каждому Кабура , Официальный сайт
Cabura зарабатывай играя – радуйся каждому Кабура , Официальный сайт
Instagram’da hesap kapatmaya dair herhangi bir sorun yaşadığınızda vakit kaybetmeden iletişime geçin. Ya oturum açma esnasında karşınıza çıkan “Yardım” sekmesinden ya da doğrudan e-posta adresiniz üzerinden Instagram ile bağlantı kurabilirsiniz.
kocaeli reklam ajansı, kocaeli reklam ajansları, dilovası reklam, dilovası reklam ajansları, izmit reklam, izmit reklam ajansları, gebze reklam, gebze reklam ajansları, reklam ajansı kocaeli, reklam ajansları kocaeli, reklam ajansları izmit, reklam ajansı izmit, reklam ajansı dilovası, reklam ajansı gebze, reklam ajansları gebze, reklam ajansları dilovası, katalog tasarım kocaeli, katalog tasarım gebze, katalog tasarım izmit, katalog tasarım dilovası, web tasarım kocaeli, web tasarım gebze, web tasarım izmit, web tasarım dilovası, kocaeli web tasarım firmaları, gebze web tasarım firmaları, dilovası web tasarım firmaları
Yaşam koçluğu, bireylerin kişisel hedeflerini belirlemelerine, potansiyellerini keşfetmelerine ve daha tatmin edici bir yaşam sürmelerine yardımcı olan bir süreçtir. Koçlar, bireylerin kendi içsel kaynaklarını kullanarak yaşamlarını daha etkili ve dengeli bir şekilde yönlendirmelerine destek verirler. Kocaeli’de yaşam koçluğu alanında eğitim alarak, bu alanda danışmanlık yapabilirsiniz. Öğrenci Koçluğu Nedir? Öğrenci koçluğu, öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan bir disiplindir. Öğrenci koçları, öğrencilere öğrenme stratejileri, zaman yönetimi ve motivasyon konularında rehberlik ederler. Kocaeli’de öğrenci koçluğu, öğrencilere başarılı bir akademik kariyerin temellerini atmalarında yardımcı olabilir.NLP Uzmanlığı Nedir?
Günsu AŞ Havuz, estetik ve fonksiyonelliği mükemmel bir şekilde birleştiriyor, sonuçlar daima nefes kesici.
Cabura зарабатывай играя – радуйся каждому Кабура , Официальный сайт
Hello, your website has left me in awe. The design is exceptional, and the content is wonderful. Thank you for providing this great resource. I’ll be back frequently to leave positive comments.
Thank you. Please visit my website
halka arz 2023
izmir ateşli escort kızlarla tanışın
ateşli escort kızlar
Congratulations, your site is very successful.
Congratulations, your site is very successful.
Congratulations, your site is very successful.
Bonus Veren Siteler
Merhaba siteni çok beğendim esenyurt mu o
türkiyede en iyisi
Congratulations, your site is very successful.
Denizli temizlik firmaları arasında özel bir yere sahip olduğumuzu düşünüyoruz ve daha önce bizden hizmet alan insanların yorumlarını incelerseniz bunu …
Yeni birileri ile tanışmanın tam sırası, erkek arayan bayanlar seni bekliyor
2022 Yılı sonu itibariyle işletmemiz 500 m² kapalı alan da 15 çalışanı ile sektöründeki firmalara, şirketlere, belediyelere tohum ekme makinası, viyole tohum ekme makinası, viyol doldurma sistemi, vermikulit sulama sistemi,sarımsak ekme makinesi, manuel tohum ekme makines, ıspanak, dere otu, marul hasat makinesi, karıştırıcı mikser, saksı dolum makinesi, alanlarında hizmet ve çözümler sunmaktadır.
hacklink yapanlara, spam saldiri farzdir.
I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues. Kudos
„Melin Ajans ile çalışmak, fuarlarımızı daha başarılı kılmamızı sağlıyor. Her zaman memnuniyetle çalışıyoruz.”
en iyi bahis siteleri için tıklayın
en ucuz windows 11 key