Zaskakujący dip z nerkowców z dodatkiem ogórków, czosnku i selera naciowego

Pamiętacie sos czosnkowo-orzechowy o którym wspomniałam we wpisie z przepisem na placuszki dyniowe ? Wiele z Was bardzo zaintrygował, tak że dzisiaj przepis na ten właśnie sos. Właściwie jest to dip – gęsty podawany na zimno do surowych czy gotowanych warzyw i innych dań.

Muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Bardzo go lubię.  Może stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznego dipu na bazie jogurtu. Tu w roli głównej występują nerkowce, które sprawiają, że dip ma kremową konsystencję.

Można przygotować go na dwa sposoby – z ogórkami  lub cukinią. Wersja ogórkowa, świetnie pasuje do ziemniaków, brokułów albo sałaty. Natomiast ta z cukinią wszędzie tam, gdzie niekoniecznie chcemy mieć ogórkowy posmak np. do pomidorów,  placuszków dyniowych czy do duszonego szpinaku.

Dip można również wzbogacić o jakąś zieleninę. Ja lubię dodać do niego koperek albo kolendrę. Jeśli chodzi o czosnek to w zależności od tego jak intensywnie czosnkowy chcemy mieć smak dipu, tyle go dodajemy. Fajnie smakuje zarówno z odrobiną czosnku, który jest niemal niewyczuwalny, jak również z jego większą ilością.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakował :-)
sosznerkowcow2

 

Sos z nerkowców z ogórkami, czosnkiem i selerem naciowym

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 szklanki namoczonych wcześniej nerkowców
  • 3 ogórki gruntowe lub pół średniej cukinii (około 200 g)
  • około 4-5 cm łodygi selera naciowego
  • 1-2 ząbki czosnku lub więcej wg gustu
  • 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku lub innej zieleniny

Przygotowanie

1

Ogórki lub cukinię obrać i pokroić w kostkę, włożyć do miski lub blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki, aksamitny krem. W razie potrzeby, gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać nieco wody.

2

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.

3

Podawać do warzyw surowych, gotowanych lub pieczonych. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

sosznerkowcow3

Spróbuj również

9
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Wegański Sylwester - roślinne menu na grudniowe szaleństwoMagda GembackaAnnaMagdaGibonikowa mama Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Qchniazdrowia.pl/blog
Gość

Wczoraj na kolację były placuszki z dyni z sosem salsa. Następnym razem sos będzie z nerkowców:)

szmaragdowo
Gość
szmaragdowo

Znam Twój blog już od dawna, ale dopiero teraz naprawdę go doceniłam… Jestem w początkowym okresie ciąży i mój układ trawienny robi mi psoty – głównie chodzi o to, że nagle z osoby jak najbardziej mięsożernej i niewyobrażającej sobie diety bez produktów mlecznych, musiałam stać się niemal weganką! Każda próba zjedzenia mięsa, ryby, śmietany, mleka, sera.. kończy się naprawdę źle… Dlatego bardzo, bardzo dziękuję Ci za ten blog. Jest dla mnie prawdziwym wybawieniem przed jedzeniem przez cały dzień suchych bułek :)

Gibonikowa mama
Gość

Zaintrygował mnie ten sos :-). Uwielbiam nerkowce, więc chętnie spróbuję.

Anna
Gość
Anna

Czy platki drozdzowe sa niezbedne?

Magda Gembacka
Gość

Aniu, możesz zrobić bez. Smak będzie subtelnie inny, ale równie pyszny :) Pozdrawiam

trackback

[…] zrobić również wegański majonez lub ciekawy dip z nerkowców z dodatkiem czosnku, ogórków i selera naciowego. Oba świetnie pasują do pieczonych ziemniaków albo surowych warzyw np. pomidorków koktajlowych […]