Wytrawne placuszki dyniowe

Piękne, dorodne, pękate dynie brylują już na straganach i kuszą : „weź mnie”. Biorę mimo, że mam już całą torbę innych warzyw i nie wiem czy uda mi się z tym wszystkim dotrzeć do domu. Dynię uwielbiam i kupuję, gdy tylko się pojawia. A jak jest w domu dynia to muszą być i dyniowe placki – najprostsze.

Wystarczy chwila i już są – złociste i pyszne. Można oczywiście doprawić je po swojemu. Dodać do środka szczypior, koperek czy kolendrę. Ja lubię je w wersji łagodnej w towarzystwie wyrazistego, lekko pikantnego sosu np. czosnkowo-orzechowego lub pomiodorowo-paprykowego. Kombinacji jest jak zwykle bez liku.

plackidyniowe1

Wytrawne placuszki dyniowe

Drukuj przepis
Porcje: 8-9 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka napełniona po brzegi startej na grubych oczkach dyni
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
  • 4-5 łyżek mąki jaglanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta zmielonego imbiru (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Siemię lniane zalać sześcioma łyżkami ciepłej wody, zamieszać i odstawić do momentu, aż całość zgęstnieje (powstanie lniane jajko).

2

Cebulę wraz z czosnkiem drobniutko zmiksować, zetrzeć na tarce lub pokroić i połączyć z dynią, lnianym jajkiem i mąką jaglaną.

3

Wszystko dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęste). Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.

4

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem.

Spróbuj również

  • bardzo trafny pomysł! podoba mi się :)

  • Apetyczne i skład mercedesowy

  • Dzięki Alcia :-)

  • Dzięki Karmelitko :-)

  • Uwielbiam placki dyniowe. Spróbowałam ich w zeszłym roku i szał ciał!
    Ale z sosem orzechowo-czosnkowym…? Zainteresowałaś mnie bardzo!

  • Moniko, oh ja też uwielbiam :-) A co do sosu orzechowo-czosnkowego to robię taki z nerkowców. Postaram się wrzucić go niebawem na bloga :-)

  • Pingback: Zaskakujący dip z nerkowców z dodetkiem ogórków, czosnku i selera naciowego | Ammniam()

  • Ewelina

    A czy wyjdą z ciemnym siemieniem i mąką kukurydzianą, akurat takie skladniki mam pod ręką

  • Ewelina, powinny wyjść. Natomiast siemie lniane ciemne ma bardziej intensywny smak, więc może być on bardziej wyczuwalny, ale można spróbować.