Deser migdałowo-jaglany z galaretką
Tego lata, właśnie ten deser króluje na naszym stole. Najczęściej jemy go na śniadanie, gdy za oknem słonecznie i upalnie. Nasza ulubiona galaretka w połączeniu z kasza jaglaną i migdałami. Pycha !
Wprawdzie dzisiaj pogoda deszczowa i dosyć chłodno, ale chciałabym podzielić się z Wami przepisem na deser, który podbił Kacprowe serce. W zasadzie nie wiem jak go nazwać. Ciasto ? A 'la sernik na zimno ? A może po prostu deser ? To w sumie najmniej ważne. Liczy się przede wszystkim smak 🙂
Bardzo lubię połączenie kaszy jaglanej z migdałami. Fajnie razem smakują i uzupełniają się składnikami odżywczymi, tworząc zdrową, pyszną kompozycję.
Ten duet to źródło m. in. białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, krzemu, magnezu, żelaza, witaminy A, E oraz witamin z grupy B.
W połączeniu z owocową galaretką powstaje zdrowy, przepyszny, orzeźwiający deser, znakomity również na letnie śniadanie. Mam nadzieję, że podbije on serca i Waszych maluchów 🙂
Deser migdałowo-jaglany z galaretką
Składniki:
1 szklanka namoczonych wcześniej i obranych ze skórki migdałów,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglenej,
3-4 łyżki syropu daktylowego lub ew. płynnego miodu,
wanilia mielona lub esencja waniliowa,
sok z cytryny,
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody,
3 łyżeczki agaru.
Migdały zalać 1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego i zblendować na gładko. Następnie dodać kaszę jaglaną, wanilię, syrop klonowy lub inny i jeszcze raz wszystko zblendować na gładką masę.
Do garnka wlać szklankę wody lub mleka roślinnego, dodać agar, wymieszać i postawić na ogień. Zagotować i gotować na małym ogniu (musi bulgotać) około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając (ważne aby tego czasu nie skracać, bo inaczej agar nie będzie wiązał i masa nie zastygnie !). Następnie zdjąć z ognia, dodać masę migdałowo-jaglaną, wymieszać.
Dodać do smaku sok z cytryny. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy około 18 cm. Odstawić do zastygnięcia.
W tym czasie należy zrobić galaretkę taką jak w tym przepisie tylko z połowy porcji. Następnie należy wylać ją na pierwszą warstwę deseru i odstawić do zastygnięcia. Ja zawsze robię tyle galaretki ile w przepisie, część wylewam na ciasto, a część do salaterek i mam dwa desery 🙂
Robiąc galaretkę wiśnie można zastąpić innymi owocami np. malinami, jeżynami.
Gdy deser stężeje, wstawiam go do lodówki. Zazwyczaj na noc, a rano mamy super, letnie, orzeźwiające śniadanko 🙂
Smacznego !
Wskazówki:
- Masę migdałowo-jaglaną najlepiej kosztować podczas przygotowywania i dosmaczać według własnego gustu. Można dodać więcej syropu daktylowego, dodać dodatkowe przyprawy np. cynamon, kardamon, czy zrobić wersję czekoladową i dodać kakao.
- Syrop z daktyli można zastąpić pastą z daktyli, którą przygotowuje się namaczając przez kilka godzin szklankę daktyli w wodzie (wody należy dodać tylko tyle, aby przykryła wszystkie daktyle), a następnie miksując całość na gładką pastę. Pastę można dodać całą lub nie, wszystko zależy od Was 🙂
Danie dla maluszka po 10 m.ż. Z miodem po 12 m. ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Takie śniadanie to normalnie ambrozja i raj
Mam pytanie: czy rzeczywiście mogę ten deser zaserwować moim wnuczkom na drugie śniadanie? Te niejadki chętnie zjadłyby taka ładną i pożywną potrawę.
nie mam niestety agaru a żelatynę – w jakich proporcjach powinnam ją użyć?
z góry dziękuję 🙂
Niestety nie wiem, bo nie używam żelatyny. Wiem tylko tyle, że zelatyny daje się mniej niż agaru, ale ile dokładnie ?
[…] na masę oraz galaretkę pochodzi z bloga ammniam (przepis), natomiast spód z bloga foodmania […]
Przepis posłużył nam do zrobienia zdrowego tortu urodzinowego:) dziękuję!! Pozwoliłam sobie zacytować u siebie: http://www.skrzydelko-czy-nozka.pl/ciasta/prawie-weganski-tort-na-pierwsze-urodziny-bez-cukru
Aniu, nie ma za co. Super tort Ci wyszedł 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszy manny?