Deser migdałowo-jaglany z galaretką

Tego lata, właśnie ten deser króluje na naszym stole. Najczęściej jemy go na śniadanie, gdy za oknem słonecznie i upalnie. Nasza ulubiona galaretka w połączeniu z kasza jaglaną i migdałami. Pycha !

Wprawdzie dzisiaj pogoda deszczowa i dosyć chłodno, ale chciałabym podzielić się z Wami przepisem na deser, który podbił Kacprowe serce. W zasadzie nie wiem jak go nazwać. Ciasto ? A ‘la sernik na zimno ? A może po prostu deser ? To w sumie najmniej ważne. Liczy się przede wszystkim smak :-)

Bardzo lubię połączenie kaszy jaglanej z migdałami. Fajnie razem smakują i uzupełniają się składnikami odżywczymi, tworząc zdrową, pyszną kompozycję.
Ten duet to źródło m. in. białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, krzemu, magnezu, żelaza, witaminy A, E oraz witamin z grupy B.

W połączeniu z owocową galaretką powstaje  zdrowy, przepyszny, orzeźwiający deser, znakomity również na letnie śniadanie. Mam nadzieję, że podbije on serca i Waszych maluchów :-)

tort

Deser migdałowo-jaglany z galaretką

Składniki:
1 szklanka namoczonych wcześniej i obranych ze skórki migdałów,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglenej,
3-4 łyżki syropu daktylowego lub ew. płynnego miodu,
wanilia mielona lub esencja waniliowa,
sok z cytryny,
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego  lub wody,
3 łyżeczki agaru.

Migdały zalać 1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego i zblendować na gładko. Następnie dodać kaszę jaglaną, wanilię, syrop klonowy lub inny i jeszcze raz wszystko zblendować na gładką masę.

Do garnka wlać szklankę wody lub mleka roślinnego, dodać agar, wymieszać i postawić na ogień. Zagotować i gotować na małym ogniu (musi bulgotać)  około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając (ważne aby tego czasu nie skracać, bo inaczej agar nie będzie wiązał i masa nie zastygnie !). Następnie zdjąć z ognia, dodać masę migdałowo-jaglaną, wymieszać.
Dodać do smaku sok z cytryny. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy około 18 cm. Odstawić do zastygnięcia.

W tym czasie należy zrobić galaretkę taką jak w tym przepisie tylko z połowy porcji. Następnie należy wylać ją na pierwszą warstwę deseru i odstawić do zastygnięcia. Ja  zawsze robię tyle galaretki ile w przepisie, część wylewam na ciasto, a część do salaterek i mam dwa desery :-)

Robiąc galaretkę wiśnie można zastąpić innymi owocami np. malinami, jeżynami.

Gdy deser stężeje, wstawiam go do lodówki. Zazwyczaj na noc, a rano mamy super, letnie, orzeźwiające śniadanko :-)

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Masę migdałowo-jaglaną najlepiej kosztować podczas przygotowywania i dosmaczać według własnego gustu. Można dodać więcej syropu daktylowego, dodać dodatkowe przyprawy np. cynamon, kardamon, czy zrobić wersję czekoladową i dodać kakao.
  2. Syrop z daktyli można zastąpić pastą z daktyli, którą przygotowuje się namaczając przez kilka godzin szklankę daktyli w wodzie (wody należy dodać tylko tyle, aby przykryła wszystkie daktyle), a następnie miksując całość na gładką pastę. Pastę można dodać całą lub nie, wszystko zależy od Was :-)
Danie dla maluszka  po 10  m.ż. Z miodem po 12 m. ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Spróbuj również

8
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ElaMagdaAnnaSkrzydełko czy nóżka » Blog Archive » Prawie wegański tort na pierwsze urodziny (bez cukru)Magdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Takie śniadanie to normalnie ambrozja i raj

Janefromlibrary
Gość
Janefromlibrary

Mam pytanie: czy rzeczywiście mogę ten deser zaserwować moim wnuczkom na drugie śniadanie? Te niejadki chętnie zjadłyby taka ładną i pożywną potrawę.

setkitysiac
Gość
setkitysiac

nie mam niestety agaru a żelatynę – w jakich proporcjach powinnam ją użyć?
z góry dziękuję :)

trackback

[…] na masę oraz galaretkę pochodzi z bloga ammniam (przepis), natomiast spód z bloga foodmania […]

Anna
Gość
Anna

Przepis posłużył nam do zrobienia zdrowego tortu urodzinowego:) dziękuję!! Pozwoliłam sobie zacytować u siebie: http://www.skrzydelko-czy-nozka.pl/ciasta/prawie-weganski-tort-na-pierwsze-urodziny-bez-cukru

Ela
Gość
Ela

Czy zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszy manny?