Czekoladowy budyń z tofu
Dzisiaj mam dla was przepis na błyskawiczny do przygotowania budyń z tofu. To pyszna porcja białka i wapnia. Jest idealny na deser albo drugie śniadanie. Ja często jem go zaraz po treningu.
Taki deser można podawać z różnymi dodatkami – owocami albo posiekanymi orzechami. Moje dzieci lubią go jeść z musem z owoców jagodowych. Miksuję im po prostu maliny, jagody albo truskawki i gotowe. W zimie korzystam z mrożonych owoców. Lekko je podgrzewam, żeby się rozmroziły, a potem dopiero miksuję. Pycha. Przygotowując dla siebie taki deser, często dodaję więcej mleka i zamiast budyniu mam pyszny koktajl.
DrukujCzekoladowy budyń z tofu
Składniki
1/2 kostki tofu
1 dojrzały banan
4 daktyle wcześniej namoczone, aby zmiękły
1/2 szklanki mleka sojowego wzbogaconego wapniem
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
3–4 łyżki kakao
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko.
- Wlać do miseczek, na wierzchu położyć dowolne owoce i posypać ulubionymi orzechami.
Notatki
Aby wzbogacić budyń o kwasy tłuszczowe Omega trzy można dodać do niego 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego.<br>
Gdyby budyń był za mało słodki, można dodać więcej daktyli lub dosłodzić ksylitolem. <br>
Zamiast kakao można dodać karob.<br>
Zamiast banana można dodać więcej daktyli. <br>
same zalety , zdrowe , pyszne i jak jeszcze elegancko podane 🙂
Dzięki Alu za mile słowa 🙂