Czekoladowa nocna owsianka – sposób na szybkie, letnie śniadanie
Nocna owsianka to idealny pomysł na szybkie, letnie śniadanie. Robi się właściwie sama. Wieczorem trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i całość włożyć do lodówki. Następnego dnia rano, owsiankę wystarczy wyjąć, przełożyć do miseczek (albo i nie, gdy robicie ją tylko dla siebie), dodać ulubione owoce, orzechy i zjeść ze smakiem. Prawda, że proste ?
Nocną owsiankę można przygotować w wielu wersjach. Dzisiaj pokażę wam, jak zrobić owsiankę czekoladową. Jest pyszna i świetnie komponuje się z sezonowymi, świeżymi owocami. Ja lubię ją szczególnie z malinami, borówkami albo wiśniami, ale będą pasować do niej także morele, brzoskwinie, śliwki czy czereśnie.
Przygotowując każdą owsiankę dbam o to, żeby zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze – węglowodany, białko, tłuszcze (w tym kwasy Omega 3), wapń i porcję świeżych owoców.
Za każdym razem zmieniam nieco składniki. Płatki owsiane zamieniam na płatki, żytnie, orkiszowe, jęczmienne lub mix tych płatków. Mleko wybieram zazwyczaj sojowe fortyfikowane wapniem albo migdałowe – zawsze z wapniem i bez cukru. Jeśli chodzi o orzechy, którymi posypuję gotową owsiankę to najczęściej są to orzechy włoskie (źródło omega 3). Czasami zamieniam je na migdały, orzechy laskowe albo pistacje.
Bardzo polecam wam ten przepis. Prosto, zdrowo i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej. 🙂
Drukuj
Czekoladowa nocna owsianka
- Porcja: 3-4 1x
Składniki
- 2 dojrzałe banany (z brązowymi plamkami na skórce)
- 1–2 łyżki kakao
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1–1,5 szklanki mleka roślinnego bez cukru (u mnie sojowe z wapniem)
- 2–3 łyżki masła migdałowego (lub innego, opcjonalnie)
- szczypta cynamonu lub kardamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeże owoce (maliny, borówki, jagody, wiśnie, czereśnie)
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie
- Z obranych bananów, mleka, kakao, masła migdałowego i przypraw zrobić koktajl.
- Następnie wlać go do miski z płatkami owsianymi i całość dokładnie wymieszać.
- Włożyć na noc do lodówki.
- Rano wyjąć gotową owsiankę z lodówki, przemieszać, przełożyć do miseczek.
- Na wierzchu ułożyć świeże owoce i posypać posiekanymi orzechami.
Notatki
- Gdyby gotowa owsianka była za gęsta, można dodać jeszcze nieco mleka roślinnego luub jogurtu.
- Im bardziej dojrzałe będą banany, tym owsianka będzie słodsza.
- Zamiast bananów można użyć wcześniej namoczonych daktyli, około 1/2 szklanki. Ilość uzależniona od tego jak bardzo słodką chcecie mieć owsiankę.
Słowa kluczowe: płatki owsiane
Płatki owsiane mają być błyskawiczne czy zwykłe ?
Aniu, zwykłe płatki owsiane.
Aaaaaaaaaaaaa śniadanie jak marzenie , te malinki , ach
Czy można zalać wodą i czy płatki zmiękną przez noc?
Ala, na lato idealne, prawda ? 🙂
Można, pewnie. Zmękną bez problemu 🙂
hmmm 2 szklanki płatków i jedna szklanka mleka? klasyczne proporcje są odwrotne 😀 czy aby nie za sucha wychodzi ta owsianka? 😉
Nie, nie wychodzi za sucha, bo to nie klasyczna, gotowana owsianka, tylko nocna, której się nie gotuje, a jedynie zalewa mlekiem i odstawia na noc 🙂