Czekoladowe placki gryczane

To przepis na proste bezglutenowe placki gryczane, które najczęściej goszczą u nas w weekend. Moje dzieci za nimi przepadają, więc dzielę się z Wami przepisem na te pyszności.

Robię kilka wersji tych placków, każda jest smaczna. Czasami zdarza mi się zamienić daktyle na banana, albo pominąć oba składniki, a zamiast nich (jednego albo drugiego składnika) dodać 2 łyżki ksylitolu czy syropu klonowego. Bez względu na to jaki z tych słodkich składników wybieram, pilnuję żeby konsystencja ciasta nie była za rzadka.

Placki często robię z dodatkiem owoców, w tym roku do tej pory królowały  jagody. Teraz przyszedł czas na inne owoce – wiśnie, śliwki i borówki. Można je dorzucić do ciasta na samym końcu (około 3/4 szklanki), albo podać osobno na surowo lub uduszone. Mniam.

Placki nie są zbyt słodkie, więc można je polać z syropem klonowym.

plackigryczane

 

Placuszki gryczano-czekoladowe

Drukuj przepis
Porcje: 20

Składniki

  • 1 pełna aż po sam brzeg szklanka niepalonej kaszy gryczanej
  • 20-25 daktyli (wcześniej trzeba je namoczyć, żeby zmiękły, a potem odsączyć)
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonej wanilii
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną zalać gorącą wodą i odstawić na 40-50 mnut.

2

Gdy woda zacznie robić się „kleista"(kasza zacznie puszczać śluz) odcedzić ją, a kaszę przełożyć do robota kuchennego/blendera z ostrzem S lub blendera typu Vitamix, dodać mleko, pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać jeszcze nieco mleka.

3

Następnie na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej tłuszczem (olejem kokosowym, ryżowym) smażyć niewielkie placuszki.

4

Podawać z ulubionymi dodatkami. Zjeść od razu.

Spróbuj również

  • Natalia

    mniam mniam! Kasza gryczana! Zdrowo i smacznie :D

  • Margot

    Ja z kaszy też robię placuszki , naleśniki i racuchy , aloe namaczam na cała noc , a widzę ,że Magda masz szybszy sposób , muszę sprawdzić . Podoba się mi tez wersja daktylowa
    Prześliczne zdjęcie

  • Gradz Monika

    Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej :-) Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Jak tylko zrobimy ocenimy ale znając życie będą pyszne jak wszystko co ugotowaliśmy z tej strony, naszej ulubionej strony :-)

  • Dzięki za miłe słowa. Proszek do pieczenia można oczywiście zamienić na sodę :). Ja mam proszek do pieczenia eko złożony z sody i kamienia winnego :-) No i czekam na info jak udały się placuszki i czy smakowały :-) Pozdrawiam

  • Tak, wpadłam na pomysł z gorącą wodą. I działa. Nie trzeba tak długo czekać :-)

  • Nie może być inaczej :-)

  • Ewelina

    No i jak zwykle w takich przypadkach zastanawiam się czy uda się zmiksować tę kaszę za pomocą zwykłego blendera?

  • Jeśli blender ma ostrze S i moc około 750-800 W to da radę. Kaszę można ewentualnie namoczyć na dłużej – na noc- wtedy będzie jeszcze bardziej miękka i łatwiejsza do zmiksowania.

  • do tej pory jadłam naleśniki w podobnej wersji :) w najbliższym czasie wypróbuje powyższy przepis :) uwielbiam kakao :)

  • Super. Jak wypróbujesz to koniecznie daj znać, czy smakowały :-)

  • kasia

    Aaale słodkie, wyglądają jak uśmiechnięte potworki, zwłaszcza ten na górze ;) Aż trudno uwierzyć, że to jest zdrowe, wygląda tak świetnie :) Zapraszam do siebie: http://kittys-cookies.blogspot.com/

  • Ivett

    Bardzo pyszniutkie te placuszki, ale dla mnie ta ilość daktyli dodaje im duzej słodyczy i sa bardzo słodkie;)Natomiast miałam problem z ich usmażeniem bo mi sie rozpadały i coś nie chciały ładnie usmażyć…ale i tak wyszły dobre…;o)

  • :) Nie powinny się rozpadać. Może następnym razem będą lepsze. Daktyli zawsze można dać mniej, żeby placki nie były takie słodkie :-)

  • sylwiamonika

    rewelacja! mąż stwierdził ze smakują jak piernik a syn uciekł z talerzykiem placków do siebie do pokoju ‘na potem’ bo już ‘na teraz’ się w brzuchu nie zmieściło ;) dodam że robiłam z mąki gryczanej, to taka nowość w sklepach ułatwiająca życie. To już kolejny przepis z tej strony który nam smakuje. Cieszę się że na nia trafiłam, bo tak naprawdę smacznych polskich wegetariańskich przepisów jest niewiele, albo są dość ubogie albo mdłe, a tu wszystko mi się podoba.:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję

  • Bardzo się cieszę, że placuszki smakoway :-) I dziękuję za miłe słowa :-) Pozdrawiam

  • Pingback: Pomysły na drugie śniadanie + kartoSmaczki do wydruku()