fbpx Drukuj

Placki gryczane, czekoladowe.

placki gryczane

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 pełna aż po sam brzeg szklanka niepalonej kaszy gryczanej
2025 daktyli (wcześniej trzeba je namoczyć, żeby zmiękły, a potem odsączyć)
200 ml mleka roślinnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
34 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka mielonej wanilii
szczypta kardamonu
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną zalać gorącą wodą i odstawić na 40-50 mnut.
    Gdy woda zacznie robić się „kleista”(kasza zacznie puszczać śluz) odcedzić ją, a kaszę przełożyć do robota kuchennego/blendera z ostrzem S lub blendera typu Vitamix, dodać mleko, pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać jeszcze nieco mleka.
  2. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej tłuszczem (olejem kokosowym, ryżowym) smażyć niewielkie placuszki.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami. Zjeść od razu.

Słowa kluczowe: kasza gryczana

17
0
Would love your thoughts, please comment.x