Cytrynowy polentnik, czyli słoneczne ciasto z kaszki kukurydzianej
Jak się okazuje, nie tylko kasza jaglana sprawdza się w zdrowych słodkościach. Z kaszki kukurydzianej również można wyczarować cuda. Oto cytrynowy polentnik.
To słoneczne ciasto jest pyszne i proste do przygotowania. Spód ma taki jak kokosowy jagielnik, czyli najlepszy jaki udało mi się do tej pory zrobić. Wierzch ciasta można jeszcze posypać posiekanymi pistacjami i /lub ułożyć na nim dowolne owoce (może być kiwi, truskawki, maliny czy borówki). Pycha ! Spróbujcie koniecznie.
DrukujCytrynowy polentnik, czyli słoneczne ciasto z kaszki kukurydzianej
Składniki
Spód:
1 szklanka płatków jaglanych lub owsianych
1 łyżka kakao
1 szklanka daktyli wcześniej namoczonych w wodzie
1 łyżka oleju kokosowego
Ciasto:
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki migdałów, wcześniej namoczonych w wodzie przez kilka godzin z sokiem z cytryny i obranych ze skórki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego
1/3 szklanki + 3 łyżki soku z cytryny
skórka z jednej dużej cytryny i z jednej małej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
5–6 łyżek ksylitolu/cukru lub innego słodzidła
Przygotowanie
- Płatki jaglane/owisane zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.
- Tak przygotowane ciasto na spód przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm, rozprowadzić je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Włożyć do lodówki.
- W tym czasie kaszkę kukurydzianą wsypać do garnka, zalać wodą, mlekiem i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż kaszka będzie gęsta (około 10-15 minut).
- Następnie dodać sok z cytryny, cytrynową skórkę, wymieszać i gotować jeszcze około 1 -2 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
- Letnią kaszkę przełożyć do blendera, dodać do niej migdały, ksylitol/cukier, wanilię i zmiksować na gładką masę.
- Masę wylać na spód ciasta, wyrównać. Na tym etapie na wierzch ciasta można położyć świeże owoce np. truskawki czy maliny. Należy je lekko wcisnąć do środka masy.
- Tortownicę przykryć folią spożywczą lub talerzykiem i włożyć do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.
Słowa kluczowe: kaszka kukurydziana, daktyle, cytryny
Intrygujący pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
właśnie jestem w trakcie robienia tego plentnika, ale zdążyłam już skosztować spodu i jest boski! w końcu będę mogła zastąpić herbatniki w wielu przepisach
dzięki za ten przepis ^^
Bardzo proszę. 🙂 Mam nadzieję, że reszta też będzie Ci smakować 🙂 Ściskam
nie mogłam nigdzie znaleźć kaszki kukurydzianej… zastanawiam się czy użyć mąki kukurydzianej, a może kaszy manny, a może po prostu zrobić coś innego? 😉
Z mąki kukurydzianej nigdy nie robiłam tego ciasta, ani z innej kaszy. Podejrzewam, że z jaglanej też by wyszłó, ale głowy nie dam sobie uciąć 😉
Melduje ze z maki kukurydzianej wyszlo super! 🙂
Super. Dziękuję za informację 🙂
Hej, napiszesz jaka powinna być tortownica? Rozmiar?
A ile maki użyłas?
Tyle samo mniej więcej. Wyszło b.fajnie
jaki rodzaj cukru mozna jesc po zakonczeniu diety: czy miod albo cukier kokosowy jest dobry?
Własnie robię ciasto (kilka dni temu zrobiłam jagielnik, cudowny) i zapomnialam calkowicie o moczeniu migdałów. Ale mam nerkowce, czy mogę zrobić podmianę?
Tak, Martyno, można migdały zamienić na nerkowce 🙂 Mam nadzieję, że kolejne ciasto też będzie Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie.
Witam, mam pytanie odnośnie migdalow: czy mają być obrane że skórki po namoczeniu czy w jaki sposób?
Pozdrasiam
Migdały mogą być w skórce, wtedy gdy się namoczą należy ją ściągnąć. Można też użyć migdałów blanszowanych, bez skórki.
Super smaczne, proste i zdrowe ciasto, dziękuję