Cytrynowy polentnik, czyli słoneczne ciasto z kaszki kukurydzianej

Jak się  okazuje, nie tylko kasza jaglana sprawdza się w zdrowych słodkościach. Z kaszki kukurydzianej również można wyczarować cuda.

To słoneczne ciasto jest pyszne i proste do przygotowania. Spód ma taki jak kokosowy jagielnik, czyli najlepszy jaki udało mi się do tej pory zrobić. Wierzch ciasta można jeszcze posypać posiekanymi pistacjami i /lub ułożyć na nim dowolne owoce (może być kiwi, truskawki, maliny czy borówki). Pycha ! Spróbujcie koniecznie.

Cytrynowy polentnik

Drukuj przepis
Porcje: 8

Składniki

  • Spód:
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka daktyli wcześniej namoczonych w wodzie
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki migdałów, wcześniej namoczonych w wodzie przez kilka godzin z sokiem z cytryny i obranych ze skórki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego
  • 1/3 szklanki + 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka z jednej dużej cytryny i z jednej małej
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 5-6 łyżek ksylitolu

Przygotowanie

1

Płatki jaglane zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.

2

Tak przygotowane ciasto na spód przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 15-18 cm, rozprowadzić je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Włożyć do lodówki.

3

W tym czasie kaszkę kukurydzianą wsypać do garnka, zalać wodą, mlekiem i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż kaszka będzie gęsta (około 10-15 minut).

4

Następnie dodać sok z cytryny, cytrynową skórkę, wymieszać i gotować jeszcze około 1 -2 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.

5

Letnią kaszkę przełożyć do blendera, dodać do niej migdały, ksylitol, wanilię i zmiksować na gładką masę.

6

Masę wylać na spód ciasta, wyrównać.

7

Tortownicę przykryć folią spożywczą lub talerzykiem i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Spróbuj również

  • gin

    Intrygujący pomysł :)

  • Dziękuję :)

  • chmurka

    właśnie jestem w trakcie robienia tego plentnika, ale zdążyłam już skosztować spodu i jest boski! w końcu będę mogła zastąpić herbatniki w wielu przepisach
    dzięki za ten przepis ^^

  • Bardzo proszę. :-) Mam nadzieję, że reszta też będzie Ci smakować :-) Ściskam

  • nie mogłam nigdzie znaleźć kaszki kukurydzianej… zastanawiam się czy użyć mąki kukurydzianej, a może kaszy manny, a może po prostu zrobić coś innego? ;)

  • Z mąki kukurydzianej nigdy nie robiłam tego ciasta, ani z innej kaszy. Podejrzewam, że z jaglanej też by wyszłó, ale głowy nie dam sobie uciąć ;-)

  • Melduje ze z maki kukurydzianej wyszlo super! :)

  • Super. Dziękuję za informację :-)

  • Milena

    Hej, napiszesz jaka powinna być tortownica? Rozmiar?

  • Milena

    A ile maki użyłas?

  • Tyle samo mniej więcej. Wyszło b.fajnie

  • Bala Retreats

    jaki rodzaj cukru mozna jesc po zakonczeniu diety: czy miod albo cukier kokosowy jest dobry?