Curry z kalafiora – pyszny pomsył na obiad jednogarnkowy
Tym razem zapraszam Was na danie jednogarnkowe – pyszne i proste do przygotowania. Można zrobić je z podwójnej porcji i mamy z głowy obiad na dwa dni dla trzy – czteroosobowej rodziny.
Na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą curry jest jeszcze lepsze. Kalafior, który jest głównym bohaterem dania świetnie komponuje się z mlekiem kokosowym i aromatycznymi przyprawami. Można zamienić go lub w części zastąpić innymi warzywami np. dynią, fasolką szparagową, kalarepą, cukinią czy ziemniakami. Aby danie było bardziej sycące, można dodać strączkowe np. ciecierzycę. Jeśli wolicie bardziej pikantne smaki, dodajcie więcej imbiru.
Curry z kalafiora
Składniki
1 kalafior,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
400 ml mleka kokosowego,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczka mielonego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego,
3–4 goździki utarte w moździerzu,
3/4 łyżeczki ksylitolu lub syropu klonowego,
sól do smaku.
Przygotowanie
- Do dużego garnka dodać 2-3 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju ( u mnie ryżowy). Następnie wrzucić do niego obrane i drobno posiekane czosnek i cebulę wraz z przyprawami (bez soli i ksylitolu). Wymieszać i podsmażyć przez kilka minut.
- Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się.
- W tym czasie umyć kalafior i podzielić go na równej wielkości różyczki. Dodać do garnka wraz z mlekiem kokosowym i wodą ( kalafior ma być prawie w całości przykryty płynem).Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. Ja lubię jeśli jest al dente, lekko chrupiący.
- Na końcu doprawić do smaku solą i ksylitolem.
- Podawać z brązowym ryżem lub komosą ryżową. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Kocham curry z kalafiora! Muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Mmmm… doskonałe! Aż nabrałem na takie curry ochoty!
O, zapisuję i robię w weekend, mój chłopak uwielbia kalafiora.
PS. Rzadko chwalę blogi, ale ten est wyjątkowo przejrzysty, z tymże trochę razi białością – moglibyście je bardziej uszarić? Zamiast białego tła, białe z szarym, które wygląda jak biały ale nie razi po oczach. Pozdrawiam!
Czy można użyć mleka migdałowego lub ryżowego? Kokosowego nie mogę. Wiem, ze smak będzie inny.
Jak cudownie wygląda! Dodaję do ulubionych 🙂
u mnie kalafior i brokuł ma mocna pozycje , pieczony kalafior znika w 5 minut (moi mali siostrzeńcy bardzo się do tego znikania przykładają), brokułowe kulki są wręcz kultowe, to myślę ,ze tak pięknie wyglądające curry terż by nie zagrzalo miejsca na stole
Apetyczne foty na maksa
Alcia i u nas kalafior wraz z brokułem są wśród ulubieńców. Pieczony kalafior też jest znakomity, a kulki brokułowe ? Co to ? Brzmi ciekawie 🙂
Małgosiu – super ! Daj znać, czy Ci smakowało. Pozdrawiam
Gosiu, nigdy nie robiłam z innym mlekiem, ale sądzę, że możesz spróbować np. z migdałowym. 🙂
Aniu, daj znać, czy Wam smakowało 🙂 Cieszę się, że spodobał Ci się Ci mój blog. Jeśli chodzi o tło bloga to ono jest szare. Mnie nic nie razi w oczy. Może to kwestia ustawienia, kalibracji monitora komputera ?
Łukaszu, nic tylko robić 🙂 Pozdrawiam
Kasiu, bardzo proszę. Daj znać jak wrażenia 🙂
Madzia te
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/07/pychota-czyli-kuleczki-brokuowo.html
tu wersja wegan ,ale bezglutenowa tez robiłam , do zasmażki mąka ryżowa ,a do panierki z ciecierzycy , takie najlepsze 😀 Ta panierka z ciecierzycą chrupie na maksa
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/01/kotlety-kotleciki.html
Ooo Alcia – dziękuję. Będę robić może w weekend 🙂 Ściskam
Kalafiorowe curry zrobiłam dziś na obiad. Jest przepyszne. Dodałam dynię. Genialne połączenie. To będzie mój sposób na kalafiora, bo jakoś nigdy za nim nie przepadałam. Do dziś 🙂 Dziękuję za inspirację.
Pycha. U nas z dodatkiem czerwonej soczewicy…
Cześć Justyna 🙂 Super, cieszę się, że Wam smakowało 🙂 Ściskam
Chodzi o mleko kokosowe domowej roboty, czy takie z puszki ?
Może być takie i takie 🙂
Dziękuję za odp 🙂
[…] Curry z kalafiora […]