fbpx Drukuj

Curry z kalafiora

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 kalafior,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
400 ml mleka kokosowego,
1/2 szklanki wody,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczka mielonego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego,
34 goździki utarte w moździerzu,
3/4 łyżeczki ksylitolu lub syropu klonowego,
sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka dodać 2-3 łyżki oliwy  lub dobrej jakości oleju ( u mnie ryżowy). Następnie wrzucić do niego obrane i drobno posiekane czosnek i cebulę wraz z przyprawami (bez soli i ksylitolu). Wymieszać i podsmażyć przez kilka minut.
  2. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się.
  3. W tym czasie umyć kalafior i podzielić go na równej wielkości różyczki. Dodać do garnka wraz z mlekiem kokosowym i wodą ( kalafior ma być prawie w całości przykryty płynem).Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. Ja lubię jeśli jest al dente, lekko chrupiący.
  4. Na końcu doprawić do smaku solą i ksylitolem.
  1. Podawać z brązowym ryżem lub komosą ryżową. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
21
0
Would love your thoughts, please comment.x