Cukinia w cieście naleśnikowym
Pyszne i proste danie na obiad lub kolację – cukinia w cieście naleśnikowym, z dodatkiem tymianku i czosnku. Pychotka.
Dzisiaj mam dla Was na proste danie z cukinii w roli głównej. Jest to po prostu cukinia w cieście naleśnikowym. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Pierwszy raz jadłam je dawno temu u mojej cioci, potem wprowadziła je do rodzinnego menu moja mama, a teraz robię je również ja. Przepis troszkę zmodyfikowałam, zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą i pozbywając się jajka.
W prawdzie to danie smażone, ale od czasu do czasu można trochę zaszaleć 🙂
Cukinia w takiej formie jest pyszne zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie smakuje na razowym chlebku. Spróbujcie koniecznie.
Cukinia w cieście naleśnikowym
Składniki
cukinia (najlepiej nie za duża),
suszony tymianek, zmiażdżony czosnek (ilość uzależniona od tego jak mocno czosnkowe chcemy mieć cukinie)
ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej razowej drobno mielonej lub pszennej pełnoziarnistej,
3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej,
mleko roślinne i woda gazowana w stosunku 1:1 (około 1-1,5 szklanki)
Przygotowanie
- Cukinię umyć i pokroić w plastry (około 2-3 mm). Jeśli ich środek ma dużo pestek, można go wykroić.
- Następnie plastry cukinii posolić, posypać tymiankiem i natrzeć czosnkiem z obu stron i odstawić na około 15-20 minut.
- W tym czasie z podanych składników zrobić gęste ciasto naleśnikowe.
- Następnie plastry cukinii obtaczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem dobrego oleju z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe cukinie układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z sałatką ze świeżych pomidorów lub na zimno na razowym chlebku.
Notatki
Mąkę pełnoziarnistą w części lub całości można zamienić na pszenną/orkiszową jasną.
Wspaniałe! 🙂 Uwielbiam smażoną cukinię, więc zajadałbym się ze smakiem. A na jakim oleju smażysz? Bo ponoć do smażenia najlepszy jest rzepakowy rafinowany – wytrzymuje wysokie temperatury i nie przypala się tak łatwo.
Bombowe !! 🙂
Ja robiłam bardzo podobne cukinie i moi mali goście co,,nienawidzą cukinii” zjadali w takim tempie ,że ja nie nadążyłam smażyć:D
Bardzo apetyczne foty , oj bardzo
Dawno nie robiłam takiej cukinii, a bardzo zawsze mi smakowała. Muszę wrócić do starych przepisów chyba 🙂 Dzięki za przypomnienie
Emma, nie ma za co 🙂 Pozdrawiam
Alcia, a jak robisz swoją wersję ? 🙂
Domowe Wypieki, dzięki 🙂
Gruszka, ja smażę na oliwie z liwek albo oleju ryżowym tłoczonym na zimno. Olejów rafinowanych nie używam w ogóle. Podczas produkcji, taki olej jest poddawany bardzo wysokiej temperaturze pod wpływem której zmienia się w truciznę, krótko mówiąc.
tyle samo maki białej i kukurydzianej , sól , trochę przypraw i woda, na bardzo rzadkie ciasto w to maczam cieniutkie plasterki i smażę lub ciasto z maki ciecierzycy , wody , soli i przypraw , tez bardzo rzadkie ciasto
Dzięki Ala 🙂
Czy można zamiast wody gazowanej, dać normalną? Nie pijamy takiej, bo nie mogę, a zastanawiam się, czy zrobi to sporą różnicę w konsystencji ciasta? 🙂
Tak, jak najbardziej. Konsystencja ciasta będzie taka sama. Woda gazowana nieco spulchnia dodatkowo ciasto, ale bez niej też będzie okej.
[…] to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie […]
[…] Uwielbiam ją w duecie z czosnkiem. Na przemian robię więc cukiniową zupę, makaron, albo cukinię w cieście. I wymyśliłam jeszcze taką oto cukiniową przekąskę – […]