Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatnie
6 POMYSŁÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE SŁODKOŚCI

 

19
Dodaj komentarz

avatar
11 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Magda GembackaEmiAngelika Karolina NielipinskaPaulaMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia K.
Gość

Cukier, taaaaa, temat rzeka. Ostatnio też zgłębiałam. Na agawę też się nacięłam :/ Do powyższego dodałbym, że ksylitolu nie powinno się dawać dzieciom poniżej 3 r.ż.
I kwestia melasy – nigdzie nie doczytałam się żeby ta z buraka była gorsza, a wręcz czytałam, że to bez różnicy. Masz jakiś artykuł na ten temat? Chętnie bym poczytała 🙂

Kasia K.
Gość

A pytanko jeszcze! Czy robisz sama dżemy? Jeśli tak to czym je dosładzasz? Jak truskawki czy śliwki nie trzeba niczym tak z rabarbarem mam problem 😉

Zuzinkas
Gość
Zuzinkas

dla mnie tez temat rzeka.. Magda o slody? nic nie napisalas o nich.. ja czesto uzywam szczegolnie ryzowego.. o agawie tez slyszalam i tez ograniczam ile sie da.. no i jest tez “syrop” daktylowy i zageszczony sok z jablek.. przynajmniej tu gdzie mieszkam.. slyszalas?uzywasz?

Agata
Gość
Agata

Niestety ksylitol, ku mojemu rozczarowaniu, jest również niezdrowy, a nawet szkodliwy – wiem z wykładu na temat odżywiania dr Ewy Dąbrowskiej. Z tego co mówiła to oprócz oczywiście naturalnych słodkich owoców to jedynie miód i stewia… A właśnie właśnie- dlaczego o miodzie Pani nie napisała?? Chyba, że przeoczyłam. A, jeszcze znam jeden patent na niesłodzenie- żeby np. nie dosładzany kompot nam smakował trzeba dodać do niego odrobinę soli- nasz krew na lekko słony smak i dlatego taki napój będzie dla naszego podniebienia smakowo atrakcyjny. Pozdrawiam 🙂

ktos
Gość
ktos

A jak to się przedstawia cenowo? W co łatwiej zainwestować na początku? Niestety jak widzę przepis na ciasto z użyciem np 1/2 szklanki syropu klonowego to wiem że nie skorzystam z niego w ogóle, bo to drogo wychodzi 🙁 Jaka opcja byłaby zdrowsza niż biały cukier ale taka na co dzień? Wiadomo że droższa ale jeszcze do przeżycia?

Agata
Gość
Agata

Pani Magdo, apropo szkodliwości ksylitolu, to o ile dobrze pamiętam to wiązało się z tym że jest to produkt sztucznie wytworzony, podobnie jak i fruktoza, i stąd jego szkoliwość… Sama byłam zdziwiona bo podobno ma tyle dobroczynnych właściwości.

Kasia K.
Gość

Koniecznie daj znać, bo się ostatnio doktoryzuję w słodzeniu 😀

Emi
Gość
Emi

Jeśli chodzi o stewię, to już jakiś czas temu podważono te badania o rakotówrczych działaniach. Jeśli szukasz smacznej stewii, to poszukaj takiej łączonej z erytrytolem, który bilansuje jej slodycz, jest np taka stewia 1:1, wyglądajaca jak cukier i smakujaca jak cukier.

Emi
Gość
Emi

to jest dokladnie ta, sorry za link, ale naprawdę jest jedna z lepszych stewii na rynku, można tam zamówić bezpłatnie próbke: http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g

Paula
Gość
Paula

a co z inuliną?

Angelika Karolina Nielipinska
Gość
Angelika Karolina Nielipinska

nie ma zadnej wzmianki o cukrze kokosowym 🙂 a przecież tez zdrowy

Magda Gembacka
Gość

do cukru kokosowego nie jestem jakoś przekonana 🙂

Magda Gembacka
Gość

Renato, ksylitol pozyskuje się z kory brzozy lub z kolb kukurydzy. Ten drugi jest gorszej jakości i jest tańszy. Jeśli wszystkie ksylitole, które widziałaś były z brzozy, to nie wiem jaki jest inny powód. Pozdrawiam.