Niebo w gębie, czyli ciecierzyca ze szpinakiem

Danie, które dzisiaj Wam prezentuję, jem ostatnio bardzo często. Jest przepyszne. Lubię je szczególnie z dodatkiem ziemniaków, ale równie wspaniale smakuje z ryżem, komosą ryżową albo jakąś kaszą.

Lubicie proste dania ? Ja bardzo. I przyznam się szczerze, że właśnie w taki sposób gotuję na co dzień. Czasami zastanawiam się, czy jest sens dzielić się z Wami takimi daniami ? Może oczekujecie bardzieij wyrafinowanych propozycji ?

ciecierzycaiszpinak

***

 

Ciecierzyca ze szpinakiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3-4 szklanki świeżego szpinaku baby
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie

1

Czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie. Następnie dodać szpinak. Jeśli listki są duże, można pokroić je w mniejsze części.

2

Całość zalać mlekiem kokosowym, wymieszać i dusić kilka minut, do momentu, aż szpinak zmieni swoją strukturę. Dodać ciecierzycę i dusić jeszcze chwilkę.

3

Doprawić do smaku solą i gałka muszkatołową.

Notatki

Ciecierzycę można zastąpić fasolą. W razie konieczności można dodać więcej mleka kokosowego.

Spróbuj również

13
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Magda GembackaKarolina PucykAgataMagdaMałgosia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daria.
Gość

koniecznie muszę wypróbować to niebo w gębie! uwielbiam te składniki, także pewnie i moje podniebienie zachwyci :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Zrób i koniecznie daj znać, czy smakowało :-)

Monika
Gość
Monika

A czym mogłabym zastąpić mleko kokosowe? Bardzo proszę o podpowiedź. :)

Joanna Pachniewska
Gość
Joanna Pachniewska

Dzielić, dzielić!:) Super przepis, szybciutki. Czy ciecierzyca z puszki (eko) może być?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dobrze, będę się dzielić i tymi prostymi daniami. A ciecierzyca z ppuszki lub ze słoika tez może być oczywiście :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym np. sojowym, albo bulionem warzywnym. Danie będzie miało wtedy nieco inny smak, ale równie dobry :-)

Małgosia
Gość
Małgosia

Właśnie takie proste przepisy są super, więc poproszę jeszcze więcej:) a czy Twoje dzieci Madziu chętnie jedzą to danie? Moja 3letnia córka ma teraz czas bez zielonych posypek, tzn. nie chce jeść dania posypanego pietruszką czy koperkiem, ale np. zielony koktajl uwielbia, ciekawe czy dania w takiej formie jw skosztuje…

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Karolina lubi to danie, a Kacper nie, ze względu na szpinak w takiej rozciapcianej formie. Karolinie jak na razie taka forma szpinaku nie przeszkadza :-) Pozdrawiam :-)

Agata
Gość
Agata

A czy mozna użyć ciecierzycy z puszki?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Można :-)

Karolina Pucyk
Gość
Karolina Pucyk

Zdecydowanie proste przepisy! Wygląda pyszni, aż chce się spróbować, ale mam wątpliwości co do tego mleka…

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Jeśli nie lubisz mleka kokosowego, to użyj innego, albo bulionu warzywnego. SMak będzie inny, ale równie pyszny.