Chłodnik z buraków i malin
Na upały najlepszy chłodnik buraków i malin, podany w towarzystwie ugotowanych ciepłych ziemniaków i podsmażonej złotej cebulki. Niebo w buzi !
Muszę przyznać, że jeszcze do niedawna nie lubiłam chłodników. Zawsze uważałam, że zupa musi być ciepła. Zmieniłam zdanie gdy spróbowałam chłodnika z buraków w jednej z płockich restauracji, którą miałam przyjemność odwiedzić. Tak mi ten chłodnik wtedy zasmakował, że postanowiłam przygotować taką zupę w domu. Postawiłam na pieczone buraki i maliny. I to był strzał w dziesiątkę – wyszedł przepyszny ! Niebo w buzi !
Mam nadzieję, że spróbujecie zrobić mój chłodnik. Podzielcie się wtedy ze mną swoimi wrażeniami smakowymi. Czekam na Wasze opinie.
Tymczasem ściskam i życzę smacznego 🙂
Drukuj
Chłodnik z pieczonych buraków i malin
Składniki
6 średniej wielkości upieczonych buraków ( 600 g po obraniu)
1/2 szklanki świeżych malin
1 szklanki bulionu warzywnego
1 jogurt kokosowy (150 g)
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Do podania:
posiekany szczypiorek,
posiekany koperek
pokrojone w kosteczkę ogórki
ugotowane ziemniaki
podsmażona na złoto cebulka
Przygotowanie
- Upieczone buraki pokroić w niedbałą kostkę i wrzucić do blendera.
- Dodać maliny, bulion warzywny, ocet balsamiczny i zmiksować na gładko.
- Następnie dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gdyby chłodnik był zbyt gęsty, można dolać jeszcze nieco bulionu lub wody.
- Odstawić do lodówki.
- W tym czasie ugotować ziemniaki i podsmażyć cebulkę, posiekać koperek, szczypiorek i pokroić ogórki.
- Następnie chłodnik wyjąć z lodówki, przelać do miseczek/ talerzy, na wierzch położyć ogórki, posypać hojnie szczypiorkiem i koperkiem,
- Podawać z ciepłymi ziemniakami i podsmażoną cebulką.
Notatki
- Ilość ogórków, szczypiorku i koperku jest dowolna. Można dodać ich tyle, ile się chce.
- Warzywa te można wymieszać razem z całą zupą zamiast kłaś je na wierzchu każdej porcji.
- Oprócz ogórka można dodać jeszcze rzodkiewkę i/lub kalarepę.
- Zupę można podać również z dodatkiem 1-2 łyżek jogurtu kokosowego.
Słowa kluczowe: buraki, maliny,
Ja z chłodnikami to na bakier ,ale jak twierdzisz Madzia ,ze warto może i ja się skuszę?
Alu, bardzo polecam. Sama jestem zaskoczona, że smakuje mi zimna zupa 🙂 Ale w towarzystwie ciepłych ziemniaków z cebulką jest naprawdę przepyszny 🙂