fbpx Drukuj

Chłodnik z pieczonych buraków i malin

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

6 średniej wielkości upieczonych buraków ( 600 g po obraniu)
1/2 szklanki świeżych malin
1 szklanki bulionu warzywnego
1 jogurt kokosowy (150 g)
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz

Do podania:
posiekany szczypiorek,
posiekany koperek
pokrojone w kosteczkę ogórki
ugotowane ziemniaki
podsmażona na złoto cebulka

Przygotowanie

  1. Upieczone buraki pokroić w niedbałą kostkę i wrzucić do blendera.
  2. Dodać maliny, bulion warzywny, ocet balsamiczny i zmiksować na gładko.
  3. Następnie dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Gdyby chłodnik był zbyt gęsty, można dolać jeszcze nieco bulionu lub wody.
  5. Odstawić do lodówki.
  6. W tym czasie ugotować ziemniaki i podsmażyć cebulkę, posiekać koperek, szczypiorek i pokroić ogórki.
  7. Następnie chłodnik wyjąć z lodówki, przelać do miseczek/ talerzy, na wierzch położyć ogórki, posypać hojnie szczypiorkiem i koperkiem,
  8. Podawać z ciepłymi ziemniakami i podsmażoną cebulką.

Notatki

  • Ilość ogórków, szczypiorku i koperku jest dowolna. Można dodać ich tyle, ile się chce.
  • Warzywa te można wymieszać razem z całą zupą zamiast kłaś je na wierzchu każdej porcji.
  • Oprócz ogórka można dodać jeszcze rzodkiewkę i/lub kalarepę.
  • Zupę można podać również z dodatkiem 1-2 łyżek jogurtu kokosowego.

Słowa kluczowe: buraki, maliny,

2
0
Would love your thoughts, please comment.x