Brzoskwiniowy budyń jaglany z malinami
Brzoskwiniowy budyń jaglany to świetny pomysł na letnie śniadanie w upalne dni. Smakuje wspaniale i przygotowuje się je w 5 minut.
Wystarczy tylko wcześniej ugotować kaszę (najlepiej wieczorem poprzedniego dnia). Żeby taki budyń był bogaty w wapń i białko, kaszę jaglaną gotuję zazwyczaj na mleku sojowym fortyfikowanym wapniem. Gdybyście mieli ochotę maliny można zmiksować na mus i polać nim budyń, albo przełożyć go z budyniem na przemian tworząc warstwy. Zamiast malin można dodać inne owoce, jest ich teraz tak mnóstwo, że z wyborem na pewno nie będziecie mieli problemu.
Smacznego 🙂
DrukujSmak lata – brzoskwiniowy budyń jaglany z malinami
- Porcja: 3-4 1x
Składniki
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 średnie soczyste brzoskwinie
1/2 banana
1 szklanka + 2–3 łyżki mleka roślinnego np. sojowego
1 laska wanilii
1–2 łyżki soku z cytryny
płatki migdałowe
świeże maliny
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać wsypać do rondelka, zalać 1 szklanką mleka roślinnego i dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie wodę.
- Następnie wyjąć laskę wanilii, a kaszę odstawić do wystygnięcia.
- Wystudzoną kaszę przełożyć do blendera kielichowego, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, banana, sok z cytryny i 2 łyżki mleka roślinnego. Zmiksować na gładko. Gdyby konsystencja była za gęsta, dodać jeszcze nieco mleka.
- Gotowy budyń przełożyć do miseczek udekorować malinami i płatkami migdałowymi.
Notatki
Zamiast laski wanilii można dodać mieloną wanilię albo ekstrakt waniliowy.
Gdyby budyń był za mało słodki można dodać więcej banana.
Zamiast bananów można dodać więcej brzoskwini, a budyń dosłodzić np. syropem klonowym.
Słowa kluczowe: kasza jaglana, brzoskwinie
jutro dam znać jak wyszło , tylko u mnie będą nektarynki , chyba nie popsuja mi budyniu