fbpx Drukuj

Smak lata – brzoskwiniowy budyń jaglany z malinami

Powiększ

Składniki

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 średnie soczyste brzoskwinie
1/2 banana
1 szklanka + 23 łyżki mleka roślinnego np. sojowego
1 laska wanilii
12 łyżki soku z cytryny
płatki migdałowe
świeże maliny

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłukać wsypać do rondelka, zalać 1 szklanką mleka roślinnego i dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.
  2. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie wodę.
  3. Następnie wyjąć laskę wanilii, a kaszę odstawić do wystygnięcia.
  4. Wystudzoną kaszę przełożyć do blendera kielichowego, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, banana, sok z cytryny i 2 łyżki mleka roślinnego. Zmiksować na gładko. Gdyby konsystencja była za gęsta, dodać jeszcze nieco mleka.
  5. Gotowy budyń przełożyć do miseczek udekorować malinami i płatkami migdałowymi.

Notatki

Zamiast laski wanilii można dodać mieloną wanilię albo ekstrakt waniliowy.
Gdyby budyń był za mało słodki można dodać więcej banana.

Słowa kluczowe: kasza jaglana, brzoskwinie

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x