Boski wege żurek z kaszą jaglaną

 W wielkanocnym menu nie może zabraknąć żurku,  prawda ? To danie obowiązkowe. Każdy pewnie ma swój ulubiony sposób tę zupę. Oto moja wersja wege – żurek z kaszą jaglaną.

Wymyśliłam sobie, że dodam do żurku kaszę jaglaną. I to był dobry pomysł. Dzięki niej żurek jest bardziej sycący i ma przyjemną, kremową konsystencję. Smakuje wybornie. Trudno zjeść tylko jedną porcję.

Żurek testowała  moja Karolinka i też jej bardzo smakował, tak że myślę, że również innym dzieciom przypadnie do gustu – koniecznie z dodatkiem ziemniaków. Am mniam !

zurek3

 

Wege żurek z kaszą jaglaną

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 500 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 2-3 łyzki kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w odrobinie wody)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • Dodatki: ziemniaki, tofu wędzone, jajka, szczypiorek.

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie w dużym garnku z dodatkiem wędzonej papryki.

2

Następnie zalać cebulę 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia.

3

W międzyczasie obrać marchew, pietruszkę, seler i włożyć je do gotującej się wody.

4

Dodać liść laurowy, ziele angielskie grzybki (z wodą w której się moczyły) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Po upływie około 15 minut dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze około 30 minut.

5

Następnie wyjąć z garnka ugotowane warzywa, grzybki, ziele angielskie i liście laurowe, a resztę zmiksować na gładko.

6

Potem wlać do zupy zakwas, całość zagotować, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Gdyby był za gęsty można dodać jeszcze nieco wody.

7

Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, podsmażonym wędzonym tofu lub klasycznie z jajkami. Całość posypać szczypiorkiem.

zurek2

 

 

Spróbuj również

9
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Magda GembackaAnna GajewskaGosiaTomaszania Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lena
Gość
Lena

Czy zupę można zrobić dzień wcześniej, czy najlepsza jest świeża? :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Można oczywiście. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza :-)

ania
Gość
ania

Pani Madziu a ten zakwas kupiony czy ma Pani jakis sprawdzony przepis?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Kupiłam, żur staropolski firmy Vitapol

Tomasz
Gość
Tomasz

Świetny przepis, zapraszam do siebie.http://tataimalolata.blog.pl/

Gosia
Gość
Gosia

Na którym etapie dodać czosnek ?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

czosnek należy zeszklić razem z cebulą.

Anna Gajewska
Gość
Anna Gajewska

Zrobiłam żurek wg przepisu ale wyszedł za gęsty:) mi średnio smakowało za to moja dwuletnia córeczka sie zajadala a to najważniejsze:) dziękuję

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Bardzo proszę :-)