fbpx Drukuj

Boski wege żurek z kaszą jaglaną

wege żurek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1,5 l wody
500 ml zakwasu żytniego na żurek
23 łyzki kaszy jaglanej
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
1 cebula
12 ząbki czosnku
3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w odrobinie wody)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
12 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Dodatki: ziemniaki, tofu wędzone, jajka, szczypiorek.

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie w dużym garnku z dodatkiem wędzonej papryki.
  2. Następnie zalać cebulę 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia.
  3. W międzyczasie obrać marchew, pietruszkę, seler i włożyć je do gotującej się wody.
  4. Dodać liść laurowy, ziele angielskie grzybki (z wodą w której się moczyły) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Po upływie około 15 minut dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze około 30 minut.
  6. Następnie wyjąć z garnka ugotowane warzywa, grzybki, ziele angielskie i liście laurowe, a resztę zmiksować na gładko.
  7. Potem wlać do zupy zakwas, całość zagotować, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Gdyby był za gęsty można dodać jeszcze nieco wody.
  8. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, podsmażonym wędzonym tofu lub klasycznie z jajkami.
  9. Całość posypać szczypiorkiem.
9
0
Would love your thoughts, please comment.x