Boski wege żurek z kaszą jaglaną
W wielkanocnym menu nie może zabraknąć żurku, prawda ? To danie obowiązkowe. Każdy pewnie ma swój ulubiony sposób tę zupę. Oto moja wersja wege – żurek z kaszą jaglaną.
Wymyśliłam sobie, że dodam do żurku kaszę jaglaną. I to był dobry pomysł. Dzięki niej żurek jest bardziej sycący i ma przyjemną, kremową konsystencję. Smakuje wybornie. Trudno zjeść tylko jedną porcję.
Żurek testowała moja Karolinka i też jej bardzo smakował, tak że myślę, że również innym dzieciom przypadnie do gustu – koniecznie z dodatkiem ziemniaków. Am mniam !
Drukuj
Boski wege żurek z kaszą jaglaną
Składniki
1,5 l wody
500 ml zakwasu żytniego na żurek
2–3 łyzki kaszy jaglanej
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1–2 ząbki czosnku
3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w odrobinie wody)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1–2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Dodatki: ziemniaki, tofu wędzone, jajka, szczypiorek.
Przygotowanie
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie w dużym garnku z dodatkiem wędzonej papryki.
- Następnie zalać cebulę 1,5 l wody, doprowadzić do wrzenia.
- W międzyczasie obrać marchew, pietruszkę, seler i włożyć je do gotującej się wody.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie grzybki (z wodą w której się moczyły) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Po upływie około 15 minut dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze około 30 minut.
- Następnie wyjąć z garnka ugotowane warzywa, grzybki, ziele angielskie i liście laurowe, a resztę zmiksować na gładko.
- Potem wlać do zupy zakwas, całość zagotować, doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Gdyby był za gęsty można dodać jeszcze nieco wody.
- Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, podsmażonym wędzonym tofu lub klasycznie z jajkami.
- Całość posypać szczypiorkiem.
Czy zupę można zrobić dzień wcześniej, czy najlepsza jest świeża? 🙂
Można oczywiście. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza 🙂
Pani Madziu a ten zakwas kupiony czy ma Pani jakis sprawdzony przepis?
Kupiłam, żur staropolski firmy Vitapol
Świetny przepis, zapraszam do siebie.http://tataimalolata.blog.pl/
Na którym etapie dodać czosnek ?
czosnek należy zeszklić razem z cebulą.
Zrobiłam żurek wg przepisu ale wyszedł za gęsty:) mi średnio smakowało za to moja dwuletnia córeczka sie zajadala a to najważniejsze:) dziękuję
Bardzo proszę 🙂