Naleśniki bezglutenowe – najprostsze

Wystarczą tylko dwa składniki, aby wyczarować z nich pyszne, bezglutenowe naleśniki. Nie do wiary ? A jednak :-)

Ten genialny przepis znalazłam swego czasu na bardzo ciekawej stronie Dieta Warzywno – Owocowa. Wprowadziłam subtelne zmiany i oto są naleśniki bezglutenowe w wersji ammniamowej. Przepyszne – smak kaszy gryczanej jest słabo wyczuwalny, a jeśli użyjecie mleka roślinnego to nie czuć go wcale.  Świetne na słodko – u nas ostatnio z pastą sezamowo-daktylową – albo w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem. Czasami zamiast naleśników robię z tego ciasta placuszki z dodatkiem kadramonu, cynamonu i wanilii. Podaję je najczęściej w towarzystwie świeżych lub duszonych owoców. Pycha ! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami.

nalesniki_bezglutenowe_2

Bezglutenowe naleśniki z kaszy gryczanej

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki (2400 gr) niepalonej kaszy gryczanej (25, 2 WW; 3,2 WBT)
  • 1 szklanka mleka migdałowego (0,8 WW; 0,3 WBT )
  • lub mleka kokosowego (0,6 WW; 0,2 WBT)
  • lub wody (0 WW; 0 WBT)
  • olej ryżowy do smażenia (łyżka, 7 gr) (0 WW; 0,6 WBT)

Przygotowanie

1

Kaszę gryczaną wypłukać, zalać dużą ilością wody i odstawić na 8-12 godzin.

2

Następnie odlać wodę, przepłukać i wsypać do blendera.

3

Dolać około 1 szklanki mleka roślinnego lub wody i zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. W razie konieczności można dodać jeszcze nieco mleka/ wody.

4

Następnie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionym farszem

Notatki

Przepis na podstawie tego przepisu, z moimi modyfikacjami

Informacja dla diabetyków

Suma: 26,6 WW; 4,3 WBT

1 naleśnik (jeśli całość liczy 10): 2,6 WW; 0,4 WBT

Wymienniki zostały przeliczone przez ekspertów Diabdis*

nalesniki_bezglutenowe

nalesniki_bezglutenowe_1

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

35
Dodaj komentarz

avatar
20 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Magda GembackaAśkaAnna RudzkaAlaMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ula
Gość
ula

Dzień dobry, mam pytanko, czy plej ryżowy to konieczność czy można go zastąpić oliwą lub olejem kokosowym ? Będą pasowały czy zaburzą smak ?

Kasia K.
Gość

Ale czad :D Muszę koniecznie spróbować!

ewelina
Gość
ewelina

Pyyyyyszne :-)

margot
Gość

Madzia one są rewelacyjne, zrobiłam je dziś od razu jak zobaczyłam przepis , namoczyłam kaszy i ….cudo nie naleśniki :D
Dziękuję

margot
Gość

O tak czad, bo mnie pokusiłaś tymi ślicznymi fotami , od co :D

Magda
Gość
Magda

super te nalesniki :) na pewno bede robic:) mam tylko jedno pytanie: ile nalesnikow wychodzi z podanych proporcji ?:) pozdrawiam !:)

Magda
Gość
Magda

oooo to sporo :) bedzie jutro wyzerka !:) Dam na pewno znac jak wyszly :) kasza juz sie moczy :)) dziekuje za ten przepis i milego wieczorku zycze :))

Anna
Gość

Już się cieszę na te naleśniki, a przy okazji, że się odzywam u Ciebie po raz pierwszy, chciałabym podziękować za świetne pomysły – bardzo lubię tutaj zaglądać!

Magda
Gość
Magda

nalesniki wyprobowane :) sa rewelacyjne ! swietnie smakowaly w polaczeniu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem czosnkowym zrobionym z ziaren slonecznika. Pozniej wyprobowane w wersji na slodko , z domowej roboty powidlem czeresniowym polanym kremem czekoladowym zrobionym z awokado. Po prostu pychota !:) na pewno zagoszcza u mnie na stale:) dziekuje za ten przepis :) pozdrawiam !:)

ola
Gość

a czy można użyć kaszę gryczana palona?

Ola
Gość
Ola

Witam, a czy wchodzi w gre inna kasza??? Gdyz za gryczana nie przepadam.
Pozdrawiam

Ola II
Gość
Ola II

Witam, a czy mozna uzyc jakies innej kaszy??
Pozdrawiam.

Kosik
Gość

Wspaniały blog! Podczytuję od jakiegoś czasu i ciągle coś wypróbowuję. Świetne przepisy, przepiękne zdjęcia.
Mam pytanie: jak zrobić pastę figowo sezamową?
Z góry pięknie dziękuję :)

Monika
Gość
Monika

Zrobiłam dzisiaj Franiowi (4 lata). Dodałam jeszcze jajko. Dwa pierwsze nie chciały się odkleić od patelni ale każdy następny wychodził coraz lepiej. Franio zjadł 5 sztuk. Pomyślałam że resztę można pokroić w paseczki i dodać do pomidorówki zamiast makaronu.

Magdalena
Gość
Magdalena

szukam przepisow bezglutenowych poniewaz choruje na hashimoto a takak dieta poodbnmo pomaa czy te nalesniki sa bezglutenowe z kaszy gryczanej?

Magdalena
Gość
Magdalena

bardzo dziekuje ! wlasnie kasza namoczona zastanwiam sie czy dodac jajo? bede sledzic bloga bo super jeszcze potrzebuje przepis na chleb i naciasta bezglutenowe calusy

Magdalena
Gość
Magdalena

jeszcze pytam czy nie trzeba jaja do tego ciasta dodac?pozdrawiam

Ala
Gość
Ala

Super przepis. Bałam się że się będą rozpadać a tu taka niespodzianka:) Zwarte i bez problemu odchodzą od patelni. Zaczęłam smażyć od takich malutkich a skończyłam na normalnej wielkości naleśnikach i nic się nie porwało :) Dziękuję. .POLECAM

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Proszę bardzo :-) Dzięki za dobrą waidamość :-)

Anna Rudzka
Gość
Anna Rudzka

takie białe-aż muszę skosztować jak smakują;)

Aśka
Gość
Aśka

Wyszło mi straaaasznie gęste ciasto i dodałam dużo więcej mleka. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto by wyszły tak fantastycznie cienkie naleśniki? Moje niestety też trochę łamały się podczas smażenia, i nie mam pojęcia dlaczego:(

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Asiu, ciasto powinno mieć konsystencję taką jak klasyczne ciasto na naleśniki.