Naleśniki z kaszy gryczanej – najprostsze
Oto genialny przepis na naleśniki z kaszy gryczanej. Aby je przygotować są potrzebne tylko dwa składniki. Nie do wiary ? A jednak, to możliwe.
Przepis na te naleśniki z kaszy gryczanej znalazłam swego czasu na bardzo ciekawej stronie Dieta Warzywno – Owocowa. Wprowadziłam subtelne zmiany i oto są naleśniki bezglutenowe w wersji ammniamowej. Przepyszne – smak kaszy gryczanej jest słabo wyczuwalny, a jeśli użyjecie mleka roślinnego to nie czuć go wcale. Świetne na słodko – u nas ostatnio z pastą sezamowo-daktylową – albo w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem. Czasami zamiast naleśników robię z tego ciasta placuszki (wtedy ciasto robię gęstsze) z dodatkiem kadramonu, cynamonu i wanilii. Podaję je najczęściej w towarzystwie świeżych lub duszonych owoców. Pycha ! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami.
DrukujNaleśniki z kaszy gryczanej – najprostsze
Składniki
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
1 – 1,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną wypłukać, zalać dużą ilością wody i odstawić na 8-12 godzin.
- Następnie odlać wodę, przepłukać i wrzucić do blendera, dodać szczyptę soli.
- Wlać mleko lub wodę i zmiksować na gładką masę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
- Gdyby ciasto było za gęste, należy wlać jeszcze nieco mleka/ wody.
- Następnie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Słowa kluczowe: kasza gryczana
Dzień dobry, mam pytanko, czy plej ryżowy to konieczność czy można go zastąpić oliwą lub olejem kokosowym ? Będą pasowały czy zaburzą smak ?
Ulu można użyć innego do smażenia, jasne 🙂
Ale czad 😀 Muszę koniecznie spróbować!
Pyyyyyszne 🙂
Madzia one są rewelacyjne, zrobiłam je dziś od razu jak zobaczyłam przepis , namoczyłam kaszy i ….cudo nie naleśniki 😀
Dziękuję
Są czadowe 🙂 Ekspresowa z Ciebie babka 🙂
O tak czad, bo mnie pokusiłaś tymi ślicznymi fotami , od co 😀
super te nalesniki 🙂 na pewno bede robic:) mam tylko jedno pytanie: ile nalesnikow wychodzi z podanych proporcji ?:) pozdrawiam !:)
Magdo,ja oczywiście nigdy nie liczę, ale mniej więcej 10 -12 naleśników
oooo to sporo 🙂 bedzie jutro wyzerka !:) Dam na pewno znac jak wyszly 🙂 kasza juz sie moczy :)) dziekuje za ten przepis i milego wieczorku zycze :))
Już się cieszę na te naleśniki, a przy okazji, że się odzywam u Ciebie po raz pierwszy, chciałabym podziękować za świetne pomysły – bardzo lubię tutaj zaglądać!
Aniu, nie ma za co 🙂 Zapraszam jak najczęściej 🙂
Madzia to koniecznie daj znać, jak wyszły 🙂
nalesniki wyprobowane 🙂 sa rewelacyjne ! swietnie smakowaly w polaczeniu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem czosnkowym zrobionym z ziaren slonecznika. Pozniej wyprobowane w wersji na slodko , z domowej roboty powidlem czeresniowym polanym kremem czekoladowym zrobionym z awokado. Po prostu pychota !:) na pewno zagoszcza u mnie na stale:) dziekuje za ten przepis 🙂 pozdrawiam !:)
Madziu, to się cieszę bardzo i dzięki za info 🙂
a czy można użyć kaszę gryczana palona?
Olu, można. Pozdrawiam
Witam, a czy wchodzi w gre inna kasza??? Gdyz za gryczana nie przepadam.
Pozdrawiam
Olu, próbowałam robić je z jaglanej – nie wychodzą. Z innych nie wiem, nie próbowałam.
Witam, a czy mozna uzyc jakies innej kaszy??
Pozdrawiam.
Olu, tak jak pisałam – z kaszy jaglanej się nie da, bo naleśniki pękają. Z innej kaszy nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć.
Wspaniały blog! Podczytuję od jakiegoś czasu i ciągle coś wypróbowuję. Świetne przepisy, przepiękne zdjęcia.
Mam pytanie: jak zrobić pastę figowo sezamową?
Z góry pięknie dziękuję 🙂
Zrobiłam dzisiaj Franiowi (4 lata). Dodałam jeszcze jajko. Dwa pierwsze nie chciały się odkleić od patelni ale każdy następny wychodził coraz lepiej. Franio zjadł 5 sztuk. Pomyślałam że resztę można pokroić w paseczki i dodać do pomidorówki zamiast makaronu.
Moniko, bardzo fajny pomysł z tym makaronem do pomidorówki 🙂 Pozdrawiam
szukam przepisow bezglutenowych poniewaz choruje na hashimoto a takak dieta poodbnmo pomaa czy te nalesniki sa bezglutenowe z kaszy gryczanej?
Magdo, tak naleśniki są bezglutenowe.
bardzo dziekuje ! wlasnie kasza namoczona zastanwiam sie czy dodac jajo? bede sledzic bloga bo super jeszcze potrzebuje przepis na chleb i naciasta bezglutenowe calusy
Magda, nie jajko jest zbędne. Najeśniki wyjdą spokojnie bez niego 🙂 Zapraszam na bloga jak najczęściej 🙂
jeszcze pytam czy nie trzeba jaja do tego ciasta dodac?pozdrawiam
Magdo, nie trzeba jajek !
Super przepis. Bałam się że się będą rozpadać a tu taka niespodzianka:) Zwarte i bez problemu odchodzą od patelni. Zaczęłam smażyć od takich malutkich a skończyłam na normalnej wielkości naleśnikach i nic się nie porwało 🙂 Dziękuję. .POLECAM
Proszę bardzo 🙂 Dzięki za dobrą waidamość 🙂
takie białe-aż muszę skosztować jak smakują;)
Wyszło mi straaaasznie gęste ciasto i dodałam dużo więcej mleka. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto by wyszły tak fantastycznie cienkie naleśniki? Moje niestety też trochę łamały się podczas smażenia, i nie mam pojęcia dlaczego:(
Asiu, ciasto powinno mieć konsystencję taką jak klasyczne ciasto na naleśniki.
Trafiłam tu przypadkiem przeglądając różne wersje przepisów na gryczane naleśniki. Ale miejscówka jest tak smakowita, że postanawiam się rozgościć 🙂 Widzę mnóstwo wspaniałych przepisów, które muszą zostać wypróbowane. Pozdrawiam 🙂