Bazyliowe lody z awokado na patyku
Gdy tylko robi się ciepło otwieram domową lodziarnię i przygotowuję lody ze wszystkiego co mam pod ręką. A że moje dzieci uwielbiają lody, znalazłam sposób na przemycanie im w tej formie mniej lubianych przez nie warzyw. Oto bazyliowe lody z awokado.
Do awokado i bazylii przekonywać ich nie trzeba, ale, że miałam akurat taki pomysł na lody, zrobiłam 🙂 Dzieci były zachwycone. Lody zniknęły w sekundę 🙂
DrukujBazyliowe lody z awokado na patyku
Składniki
2 dojrzałe awokado
1/2 szklanki dużych listków bazylii (luźno ułożonych)
5 łyżek soku z cytryny
4–5 łyżek syropu klonowego
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać do foremek do lodów i zamrozić.
Notatki
Można również przygotować takie lody w nieco inny sposób. <br>
Najpierw należy zamrozić obrane, skropione sokiem z cytryny i zawinięte w folię spożywczą awokado, a następnie trzeba je pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze ze świeżą bazylią i pozostałymi składnikami.
Słowa kluczowe: Bazyliowe lody z awokado, lody na patyku
Ja tam się dzieciom nie dziwię ,że tak szybko pochłonęły te lody , skład mega , wygląd boski
Dzięki Ala 🙂
Ślicznie wyglądają! A nie można by bez syropu? Nie chcę mieszać tłuszczu z cukrem, ze słodziwem, cukier sypany też odpada i owoce również. Czy wanilia jest wystarczająco słodka, by je osłodzić naturalnie? Albo jakie inne przyprawy – anyż?
Może stewia albo lukrecja ? Ewentualnie ksylitol, ale to już słodzik wysokoprzetworzony
taak, właśnie wysuszona na wiór stewia załatwi sprawę osłodzenia 🙂