Bazyliowe lody z awokado na patyku

Gdy tylko robi się ciepło otwieram domową lodziarnię i przygotowuję lody  ze wsystkiego co mam pod ręką. A że moje dzieci uwielbiają lody, znalazłam sposób na przemycanie im w tej formie mniej lubianych przez nie warzyw. Oto bazyliowe lody z awokado.

Do awokado i bazylii przekonywać ich nie trzeba, ale, że miałam akurat taki pomysł na lody, zrobiłam :-) Dzieci były zachwycone. Lody zniknęły w sekundę :-)

lodybazyliowe

 

Bazyliowe lody z awokado

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki dużych listków bazylii (luźno ułożonych)
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać do foremek do lodów i zamrozić.

Notatki

Można również przygotować takie lody w nieco inny sposób.
Najpierw należy zamrozić obrane, skropione sokiem z cytryny i zawinięte w folię spożywczą awokado, a następnie trzeba je pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze ze świeżą bazylią i pozostałymi składnikami.
Podawać w pucharkach.

Spróbuj również