fbpx Drukuj

Barszcz z fasolką i ziemniakami

barszcz

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

56 średniej wielkości buraki
1 cebula
23 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 małego selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielsiego
majeranek
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
sól
kilka ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
ugotowana biała, drobna fasolka lub kidney
natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć obraną cebulę, ząbki czosnku, marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Całość zalać około 1, 5 litra wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia.
  3. Gotować na małym ogniu.
  4. W tym czasie obrać buraki, pokroić w słupki i dodać do gotujących się warzyw.
  5. W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż buraki będą miękkie.
  6. Wyjąć z barszczu niepokrojone warzywa. Doprawić, sokiem z cytryny, solą i majerankiem.
  7. Podawać z fasolką i/lub ziemniakami i natką pietruszki.
  8. Całość można posypać również lekko podprażonym sezamem lub ziarnami słonecznika.
13
0
Would love your thoughts, please comment.x