Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatnie
6 POMYSŁÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE SŁODKOŚCI

 

15
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
AnnaMagdaAlaMagda GembackaAnia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margot
Gość
Margot

Magda , takiego barszczu na Wigilie nie znałam , robimy na zakwasie, ale czysty

Magda Gembacka
Gość

To Alu musisz spróbować. Dla mnie jest rewelacyjny. Uwielbiam. Mój mąż gdy spróbował go pierwszy raz, nie był zachwycony, bo do tej pory na Wigilię jadł taki słodki barszcz, bez zakwasu. Ten jest bardziej kwaśny. Po czasie jednak dał się do niego przekonać i teraz również go uwielbia. Wczoraj zjedliśmy ten barszcz na obiad i mąż domagał się dokładki. Jeśli nie strasze Ci kwaśne smaki spróbój, polecam. 🙂

Daria.
Gość

kocham wigilijny barszcz i domowe uszka z grzybami <3 ten wydaję się być rzeczywiście wyjątkowym, bo przecież takie domowe przepisy są po prostu najlepsze 🙂

Monika Anna Jankowska
Gość
Monika Anna Jankowska

och, jeśli jest kwaśny to muszę spróbować:)

nasz domowy jest mocno przyprawiony, esencjonalny, rozgrzewający i zaskakujący w smaku, bo doprawiam go m.in, imbirem, cynamonem, goździkami ale trochę traci ten buraczany posmak no i… nie jest kwaśny, a my jesteśmy miłośnikami kwaśnych potraw:)

Magda Gembacka
Gość

Oczywiście, domowe najlepsze 🙂 Ja też kocham barszcz wigilijny. Bez nie go nie ma świąt 🙂

Gosia
Gość
Gosia

a uszka ronisz z ciasta jak na pierogi? czy mozesz napisać jak ukisić buraki:)

Magda Gembacka
Gość

Ciasto na pierogi robię takie jak na uszka, albo czasami grzeszę i robię tylko z białej mąki 😉
A jak ukisić buraki ? Ja po prostu obrane buraki kroję na ćwiartki wkładam do wyparzonego słoika i zalewam przegotowaną chłodną wodą z odrobiną soli. Zwracam uwagę, aby wszystkie burakibyły pod wodą. Potem zakręcam słoik i odstawiam w ciepłe miejsce na około 7 dni. Proces fermantacji można przyśpieszyć dodając jeszcze kromkę razowego chleba albo kilka łyżek soku z ogórków kiszonych, albo kapusty. 🙂

Magda Gembacka
Gość

Ciekawa ta Twoja aromatyczna wersja barszczu 🙂 A jesli lubicie kwaśnie smaki to koniecznie wypróbujcie moją wersję 🙂 Pozdrawiam

Gosia
Gość
Gosia

Dziękuję:) A czy taki barszcz z wywarem z grzybów mogą jeść małe dzieci (1,5 roku i 3 latka)? abstarhując od tego czy w ogóle by chciały:)

Monika
Gość
Monika

Witam Cię Magdo serdecznie 🙂 chciałabym zrobić ten barszczyk na wigilię. Czy z tych proporcji, które podajesz w przepisie wystarczy na degustację dla 7 osób dorosłych i trójki 3-4 latków?

Ania
Gość
Ania

robiłam ostatnio zakwas i dodałam tam czosnek i trochę przypraw, wyszło ok. jestem ciekawa dlaczego nie zalecasz nic prócz soli do zakwasu. pozdrawiam!

Magda Gembacka
Gość

Cześć Aniu. Robiąc zakwas jak najbardziej można dodać czosnek i inne dodatki. Ale akurat do tego przepisu potrzebny jest zakwas bez żadnych dodatków, żeby uzyskać odpowiedni smak barszczu 🙂

Ala
Gość
Ala

Magda barszcz rewelacja.

Anna
Gość
Anna

Jak długo trzymać buraki na zakwas? dzisiaj 19.12.2019 nie jest już za późno? zakwaszą się?