Drukuj

Barszcz wigilijny jakiego nie znacie

Powiększ

Składniki

40 g suszonych prawdziwków
3 1/3 szklanki wody
320 g ukiszonych buraków
1 litr wody
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
2 szklanki czystego zakwasu buraczanego*
sól, pieprz
Do podania: duża ilość uszek z grzybami.

Przygotowanie

Wywar grzybowy:

  1. Grzyby umyć, dokładnie przepłukać i namoczyć na noc zalewając je 2 szklankami wody.
  2. Na drugi dzień do grzybów wraz z wodą, w której się moczyły, dolać jeszcze 1 i 1/3 szklanki wody, postawić na ogień i gotować grzyby do miękkości.
  3. Ugotowane prawdziwki odcedzić i zrobić z nich farsz do uszek**, a powstały wywar grzybowy odstawić.

 

Barszcz:

  1. Do garnka włożyć ukiszone ćwiartki buraków, zalać je litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do momentu, aż buraki będą miękkie.
  2. Następnie z garnka wyjąć przyprawy i ugotowane buraki, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i z powrotem przełożyć do garnka z wodą.
  3. Potem wlać jeszcze wywar grzybowy i zakwas buraczany.
  4. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Barszcz podgrzać, żeby był gorący, ale nie doprowadzać go do wrzenia.
  6. Podawać z uszkami z grzybowym farszem.

Notatki

*Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i ukisić w słoiku bez żadnych dodatków (bez czosnku i przypraw) prócz soli.

**Farsz do uszek:
Ugotowane suszone grzyby zmiksować lub zmielić z podsmażoną cebulą, niewielką ilością bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: barszcza

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x