Bananowa owsianka z wiśniami -prosty spsób na zdrowe śniadanie

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest bananowa owsianka, którą bardzo często robię w domu. Jest przepyszna, a odpowiednio przygotowana dostarczy m.in. węglodanów, białka, wapnia, zdrowych tłuszczów i błonnika. To super propozycja śniadaniowa dla dzieci. Jest słodzona wyłącznie bananami.

Taką owsiankę podaję z różnymi owocami. Ich rodzaj dobieram odpowiednio do pory roku i dostępności. Często sięgam po owoce jagodowe, bo to przecież najzdrowsze owoce, im ciemniejsze (jeżyny, jagody) tym bardziej zasobne w antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W zimie sięgam po mrożone owoce jagodowe,  a w lecie po świeże.

Żeby owsianka była bogata w białko i wapń, gotuję ją na mleku sojowym fortyfikowanym wapniem (Ca), a gotową posypuję migdałami i świeżo zmielonym siemieniem lnianym (dzięki czemu danie wzbogacone jest o zdrowe tłuszcze Omega 3).

Zawsze robię ją na świeżo, rano. Nie jest skomplikowana, więc jej przygotowanie nie pochłania wiele czasu.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowała.

Bananowa owsianka z wiśniami

Drukuj przepis
Porcje: 2-3 porcje

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka sojowego z wapniem (może być inne)
  • 1,5 dużego, dojrzałego banana
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2-1 szklanka mrożonych wiśni (w sezone świeżych oczywiście)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki migdałowe/ posiekane migdały lub inne nasiona czy orzechy
  • świeżo zmielone siemię lniane

Przygotowanie

1

Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i postawić na ogień.

2

Gdy mleko się zagotuje, dodać pokrojone w kosteczkę banany, sok z cytryny i przyprawy.

3

Gotować na wolnym ogniu, aż owsianka będzie miała odpowiednią konsystencję, w razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody lub mleka.

4

Na koniec dodać pokrojone w połówki wiśnie. Poczekać chwilę aż się rozmrożą. Całość wymieszać. Zdjąć z ognia.

5

Podawać z dodatkim płatków migdałowych/posiekanych migdałów i świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Jakie połączenie, wow, chętnie bym się wprosiła na śniadanie