Bananowa owsianka z wiśniami -prosty spsób na zdrowe śniadanie
Bohaterką dzisiejszego wpisu jest bananowa owsianka, którą bardzo często robię w domu. Jest przepyszna, a odpowiednio przygotowana dostarczy m.in. węglodanów, białka, wapnia, zdrowych tłuszczów i błonnika. To super propozycja śniadaniowa dla dzieci. Jest słodzona wyłącznie bananami.
Taką owsiankę podaję z różnymi owocami. Ich rodzaj dobieram odpowiednio do pory roku i dostępności. Często sięgam po owoce jagodowe, bo to przecież najzdrowsze owoce, im ciemniejsze (jeżyny, jagody) tym bardziej zasobne w antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W zimie sięgam po mrożone owoce jagodowe, a w lecie po świeże.
Żeby owsianka była bogata w białko i wapń, gotuję ją na mleku sojowym fortyfikowanym wapniem (Ca), a gotową posypuję migdałami i świeżo zmielonym siemieniem lnianym (dzięki czemu danie wzbogacone jest o zdrowe tłuszcze Omega 3).
Zawsze robię ją na świeżo, rano. Nie jest skomplikowana, więc jej przygotowanie nie pochłania wiele czasu.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowała.
DrukujBananowa owsianka z wiśniami – prosty spsób na zdrowe śniadanie
- Porcja: 2-3 1x
Składniki
1 szklanka płatków owsianych
1,5 szklanki mleka sojowego z wapniem (może być inne)
1,5 dużego, dojrzałego banana
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2–1 szklanka mrożonych wiśni (w sezonie świeżych oczywiście)
1 łyżka soku z cytryny
płatki migdałowe/ posiekane migdały lub inne nasiona czy orzechy
świeżo zmielone siemię lniane
Przygotowanie
- Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i postawić na ogień.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać pokrojone w kosteczkę banany, sok z cytryny i przyprawy.
- Gotować na wolnym ogniu, aż owsianka będzie miała odpowiednią konsystencję, w razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody lub mleka.
- Na koniec dodać pokrojone w połówki wiśnie. Poczekać chwilę aż się rozmrożą. Całość wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Podawać z dodatkim płatków migdałowych/posiekanych migdałów i świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Słowa kluczowe: płatki owsiane, banany, wiśnie
Jakie połączenie, wow, chętnie bym się wprosiła na śniadanie
Prosto i pysznie 🙂