Babka drożdżowa z marchewkowym purée
Przedstawiam Wam wyjątkową babkę drożdżową bez jajek, mleka i masła, słodzoną syropem z agawy. W sam raz dla alergików i tych, którzy unikają spożywania cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Smaczna i zdrowa propozycja na święta i nie tylko.
Babka drożdżowa to coś bez czego trudno jest mi wyobrazić sobie wielkanocne menu. Uwielbiam babkę. Z resztą nie tylko na święta. Z ulubioną herbatą, powidłami, czy dżemem. Pycha.
Do zrobienia tej babki zainspirowała mnie Gosia z Pinkcake, która piecze różne wypieki bez jajek i mleka. Pozmieniałam niektóre składniki, lekko zmodyfikowałam proporcje i wyszła całkiem smaczna babka w cudnym pomarańczowym kolorze. Podaną ilość składników śmiało można podwoić, wyjdzie nam wtedy ładna duża babka klasycznej wielkości (forma o średnicy 24 cm).
DrukujBabka drożdżowa z marchewkowym purée
Składniki
150 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej typ. 2000,
100 g mąki orkiszowej typ. 550,
5 g drożdży suszonych instant lub 10 g świeżych,
1/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego np. ryżowego,
1/2 szklanki purée z marchewki,
65 g syropu klonowego,
50 g oleju nierafinowanego jednonasyconego np. ryżowego, rzepakowego,
skórka z pomarańczy eko,
1 łyżeczka esencji waniliowej lub mielonej wanilii,
szczypta soli.
Przygotowanie
- Mąki wymieszać ze sobą i przesiać przez sito.
- Jeśli użyjemy drożdży instant należy dodać je bezpośrednio do mąki.
- Jeśli natomiast użyjemy świeżych drożdży należy zrobić z nich zaczyn¹.
- Do mąki dodać także sól .
- Ciepłe mleko² wymieszać z purée z marchewki³, syropem klonowym i olejem.
- Całość wlać do mąki, dodać zaczyn (jeśli używamy), skórkę z pomarańczy i wanilię.
- Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
- Gdyby było zbyt klejące, należy dodać jeszcze trochę razowej mąki.
- Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej olejem formy.
- Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto ponownie ma podwoić swoją objętość) na około 30-40 minut.
- Następnie ściągnąć folię i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
- Piec około 30-35 minut, aż ciasto zarumieni się.
- Ciasto studzić pierwsze 10 minut w formie, następnie na kratce.
Notatki
Zaczyn.
- W miseczce należy rozkruszyć drożdże, zalać je 2 łyżkami ciepłego mleka, wymieszać do momentu aż drożdże rozpuszczą się, dodać 1 łyżkę mąki, jeszcze raz wymieszać.
- W razie konieczności dodać jeszcze odrobinę mleka. Ma powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
- Tak zrobiony zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia).
- Mleko powinno być ciepłe (o temp. około 40 °C), ale nie gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże i ciasto nie urośnie.
- Purée z marchewki – 3-4 marchewki obrać, pokroić w 1-centymetrowe kawałki i zalać wodą. Gotować do miękkości.
- Odlać wodę, a marchewki zmiksować na gładkie purée.
- Ciasta nie można piec zbyt długo, bo będzie wtedy za suche.
- Ciasto można ubogacić dużą garść suszonych owoców np. rodzynek lub żurawiny.
- Należy je wcześniej namoczyć, odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta podczas drugiego wyrabiania.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można nasączyć np. sokiem z pomarańczy.
- Należy wtedy ciasto ponakłuwać i nasączyć sokiem.
- Na zdjęciu ciasto posypane zmielonymi wiórkami kokosowymi.
Słowa kluczowe: babka drożdżowa
Jak tylko zobaczyłam tytuł od razu chciałam zapytać czy taką cudną babkę da się przyrządzić z mąki orkiszowej. I co? Ona JEST z mąki orkiszowej! Skaczę pod sufit z radości 🙂
Ma świetny skład(ta twoja to malutka na te 24 cm babę to z podwójnej tak?)-orkisz ,agawę itd , to jeszcze jest bardzo urodziwa , piękny kolor ma na dokładkę
a zdjecia to normalnie do zjedzenia , takie minimalistycznie cudne
Super przepis!! Zapisujemy 🙂
Magda, cieszę się, że Ci się podoba. Mam nadzieję, że również będzie Ci smakować 🙂 Daj znać, jak zrobisz 🙂
Dzęki Ala 🙂 Moją babkę robiłam w formie o średnicy 24 cm, ale z ilości takiej jak w przepisie. Żeby wyszła duża, tak jak słusznie zauważyłaś, należy podwoić ilość składników 🙂 Pozdrawiam.
Justin&Dorothy dziękuję. Jak zrobicie, dajcie znać, czy Wam smakowała :-)Pozdrawiam
Magda , teraz już rozumiem :)))
kapitalny kolor 🙂 Dziękujemy za zdjęcie!
wykrywacz-smaku, 🙂 nie ma za co 🙂
Zrobiłam na święta. Była pyszna. Ja jadłam ją na sniadanie z powidłami, mój synek na drugie śniadanie lub piowierczorek z owocami. Pycha.
Aha, piekłam z podwójnej porcji.
super przepis 🙂 musiałam troszkę zmienić (użyłam bezglutenowej mąki – gryczanej) i synek miał smaczną kolację 🙂 jutro znowu piekę, bo już 2/3 nie ma..
To będzie kilka pytań:)
1. czy można zrobić z mąki razowej żytnej,lub wymieszanej z pszenną, bo takie mam. Jesli tak to czy coś trzeba zmienić – np długość pieczenia?
2. syrop z agawy można czymś zastąpić?
3. czy można użyć zwykłego mleka?
4. czy do zrobienia puree z marchewki można użyc tego co zostaje z wyciskania marchewki w wyciskarce? jak wtedy z ilością tego?
5. i bardziej pomysł niz pytanie: przyotowuję dużo soków owocowych i warzywnych w wyciskarce, pewnie można wykorzystać to co zostaje, może jest to pomysł do kolejnych przepisów?
pozdrawiam i dziękuję za tę cudowną kopalnię inspiracji
Nareszcie znalazłam jakąś alternatywę dla mojej córci w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi 🙂 niestety jest uczulona na laktozę, a chciałabym żeby mogła się zajadać z całą rodziną, nie czując, że coś ją omija. Zabieram, sprawdzę – na pewno będzie pyszna ! 🙂
Martyno, jak zrobisz to daj znać czy wyszła i czy smakowała. Pozdrawiam
P. Magdo, przypominam o niechlubnych wlasciowsciach syropu z agawy… a juz mialam go kupowac, tylko przypomnialo mi sie ze jednak WCJ chyba go nie polecalo…
Tak, Ewo wiem, że agawa nie jest zdrowa.Właśnie przygotowuję posta o zdrowych zamiennikach cukru. Będzie też o agawie. Dzięki o przyomnienie 🙂