Aromatyczna zapiekanka warzywna z ziemniakami i ciecierzycą
Danie jednogarnkowe – kolorowa, pyszna i pachnąca zapiekanka warzywna z ziemniakami i ciecierzycą dla całej rodziny. Am mniam !
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i ciecierzycą. Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. W zapiekance są również pomidory, cukinia, i papryka w towarzystwie rozgrzewających przypraw i wiórków kokosowych. W sumie nic skomplikowanego, a efekt wyborny. Prosta w przygotowaniu, chociaż trochę jest krojenia :-), ale angażując w jej przygotowanie całą rodzinę, nie będzie tak źle 🙂
U nas zapiekanka zrobiła furrorę. Smakowała nawet trzeciemu, najstarszemu pokoleniu 🙂
DrukujAromatyczna zapiekanka warzywna
Składniki
790 g obranych ziemniaków (około 8 ziemniaków),
1 duża cebula,
1 duży ząbek czosnku,
745 g mięsistych, soczystych pomidorów (około 6/8),
1 cukinia
2 papryki, jedna czerwona, jedna żółta,
200 g ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżeczki curry (takiego bez soli i glutaminianu sodu),
1 płaska łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka suszonej, zmielonej słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
5 łyżek wiórków kokosowych,
oliwa z oliwek,
sól.
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa prócz cebuli i czosnku należy starannie umyć, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki w większą kostkę).
- Następnie pokrojone ziemniaki włożyć do miski, lekko posolić i dodać dwie łyżki oliwy, wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki przełożyć na blachę lub do dużego naczynia żaroodpornego bez przykrywki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 °C.
- Piec, aż będą miękkie i lekko się zarumienią.
- W tym czasie drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek podsmażyć na złoty kolor, na 2 łyżkach oliwy z oliwek, w dużym rondlu lub głębokiej patelni.
- Następnie dodać przyprawy i pokrojone pomidory.
- Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory będą miękkie i rozpadną się.
- Powstały sos można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym.
- Następnie do sosu dodać paprykę, a po około 4/5 minutach również cukinię.
- Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i wiórki kokosowe, które należy lekko podprażyć na suchej patelni (do momentu, aż nabiorą lekko złotawego koloru i zaczną pachnieć).
- Wszystko dokładnie wymieszać, posolić i dusić jeszcze około 3 minut.
- Następnie tak przygotowanym sosem, zalać upieczone na blasze lub w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, wymieszać i wstawić do piekarnika, jeszcze na 5 minut.
Notatki
- Ziemniaki można zastąpić brązowym ryżem lub ulubioną kaszą. Można wtedy wcześniej ugotować ryż/kaszę i po prostu podać razem z ciepłym sosem lub ryż/kaszę wymieszać z sosem warzywnym i zapiec jeszcze chwilę w piekarniku.
Słowa kluczowe: zapiekanka , warzywa
Zapiekanka jest wyborna. Przyznam się, że ani ja ani reszta rodziny nie jest wegetarianami, ale bardzo lubimy bezmięsne posiłki, dlatego chętnie korzystam z przepisów na Pani blogu. Nie miałam co prawda ciecierzycy, ale i tak wszystkim baaardzo smakowało. I jedna miła niespodzianka. Zapiekanki zrobiłam dość dużo, oczywiście zostało na drugi dzień. Nikt nie chciał się skusić na odgrzewaną, ale w końcu namówiłam męża. Okazało się, że bardziej smakowała nam odgrzewana. Aromaty przypraw i warzywa „przegryzły” się i idealnie połączyły. Polecam.
bardzo dobre danie, indyjskie w klimacie 🙂
Rzeczywiście, taki klimat a la indyjski, potrawa ni to słodka ni to ostra, ciekawe połączenie smaków. Właśnie się nią zajadam, mniam! I na jutro jeszcze sporo zostało. 🙂
Dzieciom w naszym przedszkolu bardzo smakowała. Wchodzi na stałe do naszego menu! 🙂
Kati, super bardzo się cieszę 🙂
Bardzo dobra zapiekanka. Jedyny minus – pracochłonna 😉
Basiu, cieszę się, że zapiekanka smakowała. Fakt, jest nieco pracochłonna 🙂 Pozdrawiam
Zapiekanka rewelacyjna. Starszy synek który ostatnio jest wybredny w smakach zjadł cały talerz 🙂 dziekuję. Blog jest super wiele przepisów juz wypróbowaliśmy i jestem pełna podziwu dla talentu i pomysłowości.
Kasiu dziękuję za miłe słowa. Cieszę się niezmiernie, że rozsmakowaliście się w ammniamowych przepisach 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Super ! 🙂
Kolejna pozycja która uwielbiam właśnie jestem w trakcie przygotowywania już po raz kolejny ???
Zapiekanka, która kilka lat temu podbiła nasze serca i do dziś jest obowiązkową pozycją raz w miesiącu 🙂 Kochaja wszystkie dzieci, ja i nawet mój mąż- mięsożerca uwielbia, chwali się co jakiś czas w pracy, że ma tą dobrą zapiekankę. Pokazała mi ją mama. Pierwszy raz te kilka lat temu zrobiła mi ją z dobrze podsmażonymi kawałkami kurczaka zamiast ciecierzycy, było super, ale dla siebie miała z ciecierzycą i też była cudowna i robimy z ciecierzycą, szczególnie że teraz już na stałe eliminujemy większość mięsa.
Cudownie czytać takie słowa. Dziękuję, wzruszyłam się 🙂
Dania jednogarnkowe to moje ulubione propozycje na obiad. Robią się szybko i są smaczne 🙂 Prawie zawsze dodaje ziemniaki – uwielbiam!
Witam. Czy można użyć pomidorów z puszki? Jeśli tak to czy dwie puszki wystarczą?
Gosiu, tak jak najbardziej mogą być pomidory z puszki. Dwie puszki powinny być okej 🙂
Czy zamiast ugotowanej ciecierzycy można użyć ciecierzycy z puszki?
Tak, jak najbardziej 🙂
W smaku rewelka, ale zdecydowanie nie jednogarnkowa 😉