Tapenada z zielonych oliwek z płatkami migdałów i skórką z cytryny
Dzisiaj mam dla was przepis na tapenadę, czyli pastę z oliwek. Można zjeść ją na kromce dobrego chleba albo grzance, lub potraktować jako sos do makaronu. Jest pyszna !
Klasyczna tapenada oprócz oliwek zawiera jeszcze kapary, ja je pominęłam, a dodałam za to płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Pamiętajcie, żeby koniecznie użyć dobrej jakości oliwek, kiepskie zepsują zupełnie smak pasty.
I jak zwykle zachęcam was do eksperymentów i tworzenia własnych wersji. Spróbujcie np. płatki migdałowe zamienić na pistacje, albo pestki dyni (koniecznie lekko podprażone), a natkę pietruszki – na bazylię. Dodajcie łyżkę kaparów, bawcie się proporcjami 🙂
DrukujTapenada z zielonych oliwek z płatkami migdałów i skórką z cytryny
Składniki
- 200 g dobrej jakości zielonych oliwek
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2–3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Przygotowanie
- Płatki migdałowe podprażyć lekko na suchej patelni, wystudzić.
- Oliwki, czosnek, skórkę i sok z cytryny, oliwę i natkę zmiksować na pastę, ale nie zupełnie gładką.
- Dodać płatki migdałowe i jeszcze raz krótko zmiksować, tak żeby kawałki płatków były wyczuwalne.
- Doprawić ewentualnie pieprzem. Sól nie jest potrzebna, bo oliwki są już słone.