Kaszka kukurydziana z sosem porzeczkowo-jabłkowym i wakacje nad morzem
Dzisiaj przepis na pyszne letnie śniadanko lub deser – kaszka kukurydziana z duszonymi czerwonymi porzeczkami i jabłkiem.
Wakacje i lato dopiero się zaczęły, a my właśnie wróciliśmy z nad morza. Tak, wybraliśmy się na wypoczynek przed sezonem. Teraz trochę żal, że inni dopiero wyjeżdżają, a my już po wszystkim. Dla tej spokojnej atmosfery i prawie pustych plaż warto było. Wakacje nad morzem w czerwcu to genialny pomysł. Może nie było wielkich upałów, ale komfort cieszenia się nadmorskimi krajobrazami bez tłumów, był wielki. Mniej ludzi, prawie same rodziny z małymi dziećmi, mniej straganów z niepotrzebnymi gadżetami i długie wieczory. Spokojnie, luźno, rodzinnie.
A morze cudne, jak zwykle … Ten szum, który wycisza niepotrzebne myśli, przestrzeń, zapach, piach skrzypiący pod stopami. Dla Kacperka istny raj … Zabawy w morskich falach, piaskowe budowle, figle i plażowy piknik. Dla rodziców chwila wytchnienia i bycie razem bez wielkiego miasta i wszystkich spraw na głowie.
Na co dzień raczyliśmy się pysznym jedzonkiem własnej produkcji. Na śniadanie na przykład delektowaliśmy się kaszką kukurydzianą z duszonymi owocami. Pycha! Oto przepis.
DrukujKaszka kukurydziana z sosem porzeczkowo-jabłkowym
Składniki
70 g kaszki kukurydzianej,
500 ml wody (2 szklanki),
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
Sos owocowy:
350 g czerwonych porzeczek,
2 jabłka,
syrop klonowy
cynamon,
2 goździki,
troszkę wody.
sezam, płatki migdałowe lub słonecznik
Przygotowanie
Sos owocowy:
- Obrane i drobno pokrojone jabłka włożyć do rondla lub patelni, dodać trochę wody, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Po około 5 minutach dodać obrane porzeczki, wymieszać i dusić, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do smaku syrop klonowy.
Kaszka:
- Do zimnej wody wsypać kaszkę kukurydzianą i dodać ekstrakt z wanilii.
- Wymieszać i zagotować, co jakiś czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gdy kaszka zacznie bulgotać, gotować jeszcze około 5-10 minut.
- Po tym czasie odstawić kaszkę z ognia, dodać olej i wymieszać.
- Gotową kaszkę włożyć na talerzyk, na wierzch dodać przygotowany wcześniej sos owocowy.
- Posypać lekko podprażonym sezamem, słonecznikiem lub płatkami migdałowymi.
Porzeczki można zastąpić innymi sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami lub jagodami.
Aby skrócić czas przygotowywania całego dania, wcześniej można przygotować sos owocowy, który należy włożyć do słoika i zawekować. Przygotowując potem kaszkę, wystarczy otworzyć tylko słoik.
Prostszą wersję kaszki kukurydzianej można przygotować, dodając do gotującej się kaszki drobno pokrojone lub starte jabłka, garść rodzynek lub drobno pokrojonych niesiarkowanych moreli i szczyptę cynamonu. To wersja dla dzieci młodszych.
Notatki
Danie ze zmielonym sezamem i pestkami słonecznika dla maluszka po 10 m.ż. A dodatkowo z mniejszą ilością goździków lub bez dla maluszka po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: Kaszka kukurydziana z sosem porzeczkowo-jabłkowym
Bardzo proszę o podanie przepisu na ekstrakt z wanilii 🙂
czy ekstraktem z wanilii mogą być pestki z laski wanilii ?
idealna nie tylko dla najmłodszych 🙂
Do Gosi: oczywiście, można ekstrakt zastąpić prawdziwą wanilią. Samymi pestkami lub całym strąkiem, który trzeba naciąć i wrzucić do gotującej kaszki.
Do bpmichalec: przepis będzie niedługo na facebooku. Zapraszam.
a u nas się nie sprawdziło, choć tak smakowicie wyglądało 🙁 chyba problem tkwi w konsystencji kaszki…
Do Tucharzenki: a jaką konsystencję miała ta kaszka? Za rzadką?
Małgosiu mam pytanie dotyczące ekstraktu z wanilii. Mam taki ekstrakt domowej roboty, który robiłam na wódce (1 szklanka na 3 laski wanilii) . Czy Twój ekstrakt, jaki dodajesz też jest na wódce? Bo trochę mnie zmroziło, jak przeczytałam, że mam go dodać i do kaszki i do sosu. No chyba, że alkohol odparuje i jest bezpieczny? Nie wiem, dlatego pytam i będę wdzięczna za parę słów komentarza.
Pozdrawiam,
Ania
Aniu, alkohol odparuje, więc nie musisz niczego się obawiać. Zamiast ekstraktu fajna jest mielona wanilia, ale niestety trochę droga 🙁
A gdzie polecasz wybrać się na morze? Szukam właśnie takiej spokojnej miejscówki, najlepiej z ogrodem.
My jeździmy do Jastarni. Jeśli chcesz,mogę na miala dać Ci namiar na miejscówkę, gdzie zwykle się kwaterujemy.
My jeździmy do Jastarni.Na priv mogę przesłać Ci namiary 🙂
a czy ja mogłabym również prosić o namiary ? mysiaromka@mailinator.com
napisałam na priv
Witam , jakiej kaszke kukurydziana Pani uzywa? i czy jesli gotowac ze strakiem wanili to nalezy go potem wyjac, prawda?
Kaszkę kukurydzianą ostatnio używam rzadko. Lubię np. z BIo Planet.
I tak, strąk wanili trzeba wyjąć, albo wystkrobać z niego tylko wnętrze i dodać do kaszki, a resztę wyrzucić.
Super:) tropemsmoka @ gmail.com
Za niedługo wraz z całym moim zespołem wybieramy się nad morze na nasz wyjazd i już nie umiem się doczekać! Współpracujemy ze sobą dopiero od niedawna, dlatego zastanawiam się jakie są najlepsze sposoby na integrację pracowników.