Zupa pomidorowa z soczewicą i rozmarynem
Gdy masz w domu mnóstwo pomidorów i nie wiesz co z nimi zrobić – zrób zupę. Bo kto nie lubi pomidorówki ze świeżych, soczystych i pachnących latem pomidorów ?
Ta pyszna zupa jest banalnie prosta do przygotowania i składa się wyłącznie z kilku składników, które na pewno macie w domu. Robiłam ją już kilka razy – wszystkim nam bardzo smakuje.
Dzięki zawartości soczewicy jest bogata w białko i syci. Świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba albo z lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Ja lubię posypać ją jeszcze pistacjami. Mam ostatnio zajawkę na pistacje i często dodaję je do różnych dań. Może niebawem mi przejdzie 🙂
DrukujZupa pomidorowa z soczewicą i rozmarynem
Składniki
2 cebule
3 ząbki czosnku
6–7 soczystych słodkich pomidorów
3 łyżki czerwonej soczewicy
2 gałązki rozmarynu (około 5 cm długości)
1–2 łyżeczki octu balsamicznego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie
- Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, a następnie wrzucić do dużego garnka na rozgrzaną oliwę.
- Dodać rozmaryn i od czasu do czasu mieszając podsmażyć na złoty kolor.
- Następnie do garnka włożyć pokrojone w kostkę pomidory (mogą być ze skórką), dusić do momentu aż rozpadną się i zmienią strukturę.
- Potem wyjąć gałązki rozmarynu, a warzywa zalać wodą (1200 ml) i zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą (można zmiksować zupę zupełnie na gładko lub tylko trochę, zostawiając drobne kawałki pomidorów i cebuli).
- Zmiksowaną zupę zagotować, wsypać do niej 3 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (około 10 minut).
- Na koniec zupę doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.
- Przelać do miseczek. Podawać z płatkami migdałowymi lub grzankami.
Słowa kluczowe: pomidory, soczewica, rozmaryn
Niedawno robiłam podobną zupkę też z czerwoną soczewicą i pomidorami. Były tylko inne przyprawy. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
Super. Dziękuję za zaproszenie 🙂
A czy ocet balsamiczny można czymś zastąpić? 🙂
Można np. sokiem z cytryny. Będzie miała inny smak, ale równie pyszny.