fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margot
Margot
8 lat temu

Magda , takiego barszczu na Wigilie nie znałam , robimy na zakwasie, ale czysty

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Margot

To Alu musisz spróbować. Dla mnie jest rewelacyjny. Uwielbiam. Mój mąż gdy spróbował go pierwszy raz, nie był zachwycony, bo do tej pory na Wigilię jadł taki słodki barszcz, bez zakwasu. Ten jest bardziej kwaśny. Po czasie jednak dał się do niego przekonać i teraz również go uwielbia. Wczoraj zjedliśmy ten barszcz na obiad i mąż domagał się dokładki. Jeśli nie strasze Ci kwaśne smaki spróbój, polecam. 🙂

Daria.
8 lat temu

kocham wigilijny barszcz i domowe uszka z grzybami <3 ten wydaję się być rzeczywiście wyjątkowym, bo przecież takie domowe przepisy są po prostu najlepsze 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Daria.

Oczywiście, domowe najlepsze 🙂 Ja też kocham barszcz wigilijny. Bez nie go nie ma świąt 🙂

Gosia
Gosia
8 lat temu

a uszka ronisz z ciasta jak na pierogi? czy mozesz napisać jak ukisić buraki:)

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Gosia

Ciasto na pierogi robię takie jak na uszka, albo czasami grzeszę i robię tylko z białej mąki 😉
A jak ukisić buraki ? Ja po prostu obrane buraki kroję na ćwiartki wkładam do wyparzonego słoika i zalewam przegotowaną chłodną wodą z odrobiną soli. Zwracam uwagę, aby wszystkie burakibyły pod wodą. Potem zakręcam słoik i odstawiam w ciepłe miejsce na około 7 dni. Proces fermantacji można przyśpieszyć dodając jeszcze kromkę razowego chleba albo kilka łyżek soku z ogórków kiszonych, albo kapusty. 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu

Ciekawa ta Twoja aromatyczna wersja barszczu 🙂 A jesli lubicie kwaśnie smaki to koniecznie wypróbujcie moją wersję 🙂 Pozdrawiam

Gosia
Gosia
8 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Dziękuję:) A czy taki barszcz z wywarem z grzybów mogą jeść małe dzieci (1,5 roku i 3 latka)? abstarhując od tego czy w ogóle by chciały:)

Monika
Monika
8 lat temu

Witam Cię Magdo serdecznie 🙂 chciałabym zrobić ten barszczyk na wigilię. Czy z tych proporcji, które podajesz w przepisie wystarczy na degustację dla 7 osób dorosłych i trójki 3-4 latków?

Monika Anna Jankowska
Monika Anna Jankowska
8 lat temu

och, jeśli jest kwaśny to muszę spróbować:)

nasz domowy jest mocno przyprawiony, esencjonalny, rozgrzewający i zaskakujący w smaku, bo doprawiam go m.in, imbirem, cynamonem, goździkami ale trochę traci ten buraczany posmak no i… nie jest kwaśny, a my jesteśmy miłośnikami kwaśnych potraw:)

Ania
Ania
8 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

robiłam ostatnio zakwas i dodałam tam czosnek i trochę przypraw, wyszło ok. jestem ciekawa dlaczego nie zalecasz nic prócz soli do zakwasu. pozdrawiam!

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Ania

Cześć Aniu. Robiąc zakwas jak najbardziej można dodać czosnek i inne dodatki. Ale akurat do tego przepisu potrzebny jest zakwas bez żadnych dodatków, żeby uzyskać odpowiedni smak barszczu 🙂

Ala
Ala
5 lat temu

Magda barszcz rewelacja.

Anna
Anna
4 lat temu

Jak długo trzymać buraki na zakwas? dzisiaj 19.12.2019 nie jest już za późno? zakwaszą się?

15
0
Would love your thoughts, please comment.x