Proste pierogi z soczewicą i pieczarkami
Wyobraźcie sobie, że po raz pierwszy w życiu zrobiłam pierogi z soczewicą. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam takich pierogów w domu – nie wiem czemu. Do tej pory kupowałam je od czasu do czasu, ale nigdy nie byłam do końca zadowolona z ich smaku. Zawsze coś mi nie pasowało. Albo ciasto kiepskie, albo farsz bez smaku. Po kulinarnych eksperymentach kupne pierogi z soczewicą pójdą w zapomnienie. W końcu w naszym menu mamy lepszą, domową wersję.
Dumna jestem niesłychanie, bo pierogi zaakceptowali wszyscy – najmłodsza 2-letnia Karolcia, pierwszoklasista Kacper i tata. To nie lada wyzwanie zadowolić to towarztstwo, bo ostatnio jest coraz bardziej wybredne i wymagające.
Dzielę się z Wami przepisem na te pierogi, mając nadzieję, że zasmakują i Wam 🙂 Jeśli je zrobicie, koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami 🙂
DrukujProste pierogi z soczewicą i pieczarkami
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki razowej lub graham, drobno mielonej orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850),
1,5 szklanki maki orkiszowej lub pszennej jasnej (typ 480),gorąca woda.
Farsz:
1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
Około 15-20 niewielkich pieczarek
1 duża lub 2 małe cebule
1 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Soczewicę ugotować do miękkości.
- Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie wraz z obranymi i pokrojonymi w plasterki kapeluszami i trzonkami pieczarek.
- Następnie ugotowaną soczewicę połączyć z podsmażoną cebulką i pieczarkami, przyprawić kolendrą, solą i pieprzem.
- Całość zmiksować blenderem, ale nie na zupełnie gładką masę.
- Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
- Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
- Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
- Podawać z podsmażoną cebulką. Można posypać je również posiekanymi orzechami i natką pietruszki.
Słowa kluczowe: pieczarki, soczewica
nie umiem się doczekać lepienia świątecznych pierogów, a te są niczym przedsmak tego co w najbliższym czasie będzie 🙂
ojej to musi byc pyszne, na pewno wyprobuje i napisze:-))
Oj ja też nie. Dlatego już teraz lepię 😉
Spróbuj i daj koniecznie znać czy smakowały
🙂
U mnie rodzina pierogożerna , a ja uwielbiam pierogi nie tylko jeść , ale i lepić 😀 Coś czuje ,że może to być hit w mojej rodzinie jak im takich nalepię i nagotuję, bo twoje Madziu tak apetycznie wyglądają
Dzięki Alu. U mnie też rodzina pierogożerna 🙂 Jak byś je zrobiła to daj znać czy smakowały 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂 mam zamiar je zrobić dla mojego męża który pierogi uwielbia. Mam tylko pytanie czy nie trzeba moczyć soczewicy? W swojej kuchni używam głównie soczewicy czerwonej więc nie do końca wiem jak to jest z innymi kolorami? 🙂
Soczewicę można namoczyć na około 30 minut. Wtedy skroci to nieco czas gotowania 🙂 Pozdrawiam.
Chciałam zapytać jak jest z tymi pieczarkami. Dzieciom grzybów oczywiście się nie podaje, ale pieczarki są dużo delikatniejsze, ale czy można je tak wcześnie podawać? Mam 15 miesięcznego synka i jeszcze nigdy nie próbował pieczarek bo myślałam, że to za wcześnie. Pierogi wyglądają wspaniale 🙂 na pewno niebawem je wypróbuję.
Moniko, pieczarki można podawać dzieciom po 12 m. ż. tak że możesz śmiało podać swojemu synkowi. Zacznij tylko od małych ilości i obserwuj jak zareaguje. Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie spróbujemy wprowadzać pieczarki 🙂 no i oboje będziemy mogli wypróbować przepis na pierogi 🙂
Super. Koniecznie daj znać czy Wam smakowały 🙂 Pozdrawiam.
zrobiłam i zjedliśmy wczoraj 🙂 bardzo nam smakowało 🙂 fajny przepis dla wegetarian którzy jednak trochę tęsknią za mięsem, bo chyba przez ten majeranek, wydawało nam się że jemy pierogi z mięsem 🙂 pozostały farsz zjedliśmy z chlebem. poza tym duży plus za to, że farsz wyszedł na tyle suchy, że bez problemu kleiłam pierogi ( a cierpliwości do tego nie mam 🙂 Polecam 🙂
Dziękuję za wspaniałą wiadomość. Cieszę się, że pierogi smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
kurcze, świetny przepis! w życiu nie wpadłabym na taki pomysł na farsz 🙂 od dawna obserwuję i podczytuję przymierzając się do tych przepisów.. nie jestem wege, jednak od jakiegoś czasu staram się trzymać jako taki balans w kuchni i doprowadzać do sytuacji w której w tygodniu jemy więcej dań bezmięsnych, niż tych z mięsem 🙂
ale co do pierogów.. na razie zrobię chyba tylko farsz i użyję jako pasty na kanapki, bo niestety mój mąż jest bezglutenowy, a mnie przeraża zrobienie bezglutenowych pierogów…
Z całą rodziną jesteśmy właśnie po tej pierogowej wyżerce. Smakowało wszystkim bez wyjątku! Ciasto i farsz niebo w gębie! Pozdrawiam Olga
Dzięki za wspaniałą informację 🙂 Pozdrawiam.
Nie mam niestety przepisu na pierogi bezglutenowe, ale w sieci łatwo je znajdziesz 🙂 Może warto spróbować 🙂