fbpx Drukuj

Proste pierogi z soczewicą i pieczarkami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Ciasto:
1 szklanka mąki razowej lub graham, drobno mielonej orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850),
1,5 szklanki maki orkiszowej lub pszennej jasnej (typ 480),gorąca woda.

Farsz:
1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
Około 15-20 niewielkich pieczarek
1 duża lub 2 małe cebule
1 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Soczewicę ugotować do miękkości.
  2. Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie wraz z obranymi i pokrojonymi w plasterki kapeluszami i trzonkami pieczarek.
  3. Następnie ugotowaną soczewicę połączyć z podsmażoną cebulką i pieczarkami, przyprawić kolendrą, solą i pieprzem.
  4. Całość zmiksować blenderem, ale nie na zupełnie gładką masę.
  5. Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
  6. Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
  7. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
  8. Podawać z podsmażoną cebulką. Można posypać je również posiekanymi orzechami i natką pietruszki.

Słowa kluczowe: pieczarki, soczewica

18
0
Would love your thoughts, please comment.x