Letnia zupa z cukinii i pistacji z bobem
Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie robiłam z niej natomiast żadnej zupy, dlatego postanowiłam to zmienić. Ugotowałam i wyszła pyszna.
Letnia zupa z cukinii i pistacji z bobem
Składniki
1 duża cukinia
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
około 25-30 obranych pistacji ( wcześniej namoczonych)
sok z cytryny
sól, pieprz
Dodatki: ugotowany lub pieczony bób, ziemniaki, szczypiorek, natka lub koperek
Przygotowanie
Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę podsmażyć i zalać wrzątkiem taką ilością, aby przykryć wszystkie warzywa.
Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.
Następnie przełożyć zupę do blendera dodać pistacje i całość zmiksować na krem.W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Nalać do talerzyków, dodać ugotowany wcześniej i obrany bób. Można też posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem i pistacjami.