Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z orzechami
Na obiad czy kolację bez względu na to co jemy, zawsze podaję surówkę z różnych zielonych warzyw liściastych. Oto przepis na jedną z nich – bardzo prosty, ale właśnie tego typu surówki robię najczęściej.
To jedna z faworytek mojego sześciolatka. Gdy tylko pojawia się na stole znika błyskawicznie i zawsze jest prośba o dokładkę. Czasami modyfikuję ją dodając inny rodzaj kapusty, czy wzbogacając o dodatkowe warzywa np. rzodkiewkę. Spróbujcie koniecznie, jest wspaniała.
DrukujPyszna surówka z kapusty pekińskiej z orzechami
Składniki
3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, białej lub włoskiej
2 marchewki
pół kalarepy
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
sól
garść posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub innych ulubionych
1–2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do dużej miski.
- Dodać kapustę, koperek, natkę, szczypiorek i olej (opcjonalnie) i wymieszać.
- Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Posypać orzechami.
Wspaniała ta surówka, dziś robiłam. Będzie jedną z moich ulubionych:)
Super. Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam