Prosta i pyszna sałatka z pieczonego kalafiora
Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubioną bardzo prosta i szybka do zrobienia sałatkę z pieczonego kalafiora.
Bardzo smakuje mi połączenie pieczonego kalafiora z natką pietruszki i lekko podpieczonymi orzechami laskowymi. Tylko kilka prostych składników, a efekt jest fantastyczny – czyli tak jak lubię najbardziej.
Można oczywiście zrobić wersję bardziej rozbudowaną sałatki – dodać pieczone pomidorki koktajlowe, albo paprykę, komosę ryżową, albo ryż. Zachęcam Was do zrobienia swojej własnej wersji 🙂
I nie zapomnijcie pochwalić się swoimi daniami, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #ammniamblog i oznaczając mnie, abym mogła Was znaleźć!
Jeśli jeszcze nie śledzicie mnie na Instagramie i Facebooku, a chcecie być na bieżąco, to zapraszam do polubienia moich profili.
Tymczasem ściskam.
Magda
Drukuj
Sałatka z pieczonego kalafiora
Składniki
Powiększ
1 kalafior (około 1 kg) podzielony na mniejsze części,
2 łyżki dobrej jakości oleju ryżowego, rzepakowego lub kokosowego (rozpuszczonego)
2–3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki
lekko podpieczone orzechy laskowe
Przygotowanie
- W misce wymieszać olej z sokiem z cytryny.
- Następnie włożyć do miski kalafior i wymieszać z powstałą mieszaniną, tak aby każdy kawałek był nią pokryty.
- Tak przygotowane kawałki przełożyć na blachę do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C.
- Piec około 35-40 minut (do momentu, aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony), od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed końcem pieczenia do kalafiora dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. - Upieczony kalafior przełożyć do miski, posypać obficie posiekaną natką pietruszki i orzechami laskowymi.
- Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: pieczony kalafior
Jak tylko znudzi mi się kalafior z bułką to biorę się za Twój przepis, bo jeszcze żaden mnie nigdy nie zawiódł, a zdjęcia są przepiękne! 🙂
jadam jak najczęściej, jest sezon to korzystam, a w smaku pieczonego kalafiora po prostu się zakochałam 🙂 zazwyczaj polewam tahini, ale koniecznie spróbuję też z kawałkami orzechów 🙂
Ja też kocham pieczony kalafior miłością wielką 🙂
Dziękuje Klaudio za miłe słowa. Jak wypróbujesz to koniecznie daj znać, czy Ci smakował ten kalafior 🙂 Pozdrawiam
Dzień dobry! Chciałam się zapytać o olej którego używamy w tym przepisie do pieczenia. Czy olej kokosowy będzie ok ? Po przeczytaniu książki „Cud oleju kokosowego” staram się nie używać innych tłuszczy (oprócz oleju kokosowego i coraz rzadziej masła klarowanego) do smażenia/pieczenia. Czasami zdarza mi się użyć oliwy z oliwek. Jak to jest z tym olejem kokosowym z punktu widzenia weganina? Jeść go czy nie jeść ?
Cześć Gosiu, jak najbardziej możesz użyć w tym przepisie oleju kokosowego. On rzeczywiście najlepiej ze wszystkich nadaje się do pieczenia i smażenia, bo najlepiej znosi wysoką temperaturę ( jest tłuszczem nasyconym). Z uwagi na to, że jest to tłuszcz nasycony, nie powinno być go w diecie za dużo. W przepisie jest olej ryżowy lub rzepakowy ( które są tłuszczami jednonienasyconymi) i jeśli temperatura nie przekracza 200 C można ich używać.
Czy orzechy laskowe można zastąpić orzechami włoskimi?
Tak, można jak najbardziej 🙂
Zrobiłam, jest przepyszna! 🙂
Super. Cieszę się, że smakowała 🙂