Domowy kisiel owocowy z burakiem
W zimie, gdy tęsknię za latem, często sięgam do zamrażarki po ukryte tam letnie skarby – owoce jagodowe. Jak to dobrze, że można je zamrozić i cieszyć się nimi, gdy za oknem zimno i nieprzyjemnie.
Lubię robić z nich kisiel – klasyczny, z dużymi kawałkami owoców, ze szczyptą mielonej wanilii lub cynamonu. Owoce wybieram różne – maliny, wiśnie, jagody, czarną porzeczkę. Mieszam je ze sobą lub wybieram tylko jeden rodzaj.
Ostatnio do takiego kisielu dodaję też buraka – pieczonego lub ugotowanego na parze. To dobry sposób na przemyt tego warzywa, jeśli ktoś go nie lubi w innej postaci 🙂
Kisiel można podać z kokosową bitą śmietaną lub kremem migdałowym, ale i bez dodatków smakuje wyśmienicie.
Drukuj
Domowy kisiel owocowy z burakiem
Składniki
szklanka mrożonych malin
szklanka mrożonych wiśni,
1 upieczony lub ugotowany na parze burak
1 szklanka wody
około 1 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
mielona wanilia
cynamon lub kardamon
syrop klonowy lub ksylitol
Przygotowanie
- Owoce włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody i postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia.
- W międzyczasie mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody.
- Powstałą mieszaninę wlać do gotujących się owoców. ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia kisielu i odstawić z ognia.
- Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do kisielu.
- Doprawić do smaku wanilią, cynamonem lub kardamonem.
- Dosłodzić ksylitolem lub syropem klonowym.
burak rządzi 🙂
domowy kisiel to prawdziwy rarytas, a już na pewno tak niebanalna wersja jak ta 🙂
healthy maniac, o tak !
Wygląda wspaniale , a ja się przyznaję kisiel domowy uwielbiam , ale z buraczkami to jeszcze nie jadłam nigdy
Szalone połączenie z tym burakiem, ale może wypróbuję! Trzeba próbować nowości!
Sagneska – nie takie szalone. Burak nie jest wyczuwalny w zasadzie 🙂
Alcia, no to musisz koniecznie spróbować 🙂
wygląda obiecująco, smakuje pewnie równie dobrze, muszę koniecznie wypróbować
Swietny przepis:)
Kasiu,dzięki 🙂
Gabriela, spróbuj koniecznie i daj znać czy smakował 🙂
A ja mam pytanie o to czy od razu po zgęstnieniu odstawić czy pogotować trochę? Pytam w sensie mąki czy z nią nie powinien się kisiel dłuzej pogotować?
Gdy zgęstnieje, zostawić go chwilę na ogniu, żeby chwilę pobulgotał.
[…] koktajl (hit!) i z ciekawością sprawdzimy wegański parmezan z migdałów i orzechów nerkowca. Domowy kisiel z burakiem też brzmi dobrze. Takie rzeczy tylko u Magdy! [gallery type="rectangular" ids="26943,26945"] […]