Bigos wegetariański na święta
Na świątecznym stole nie może zabraknąć dobrego bigosu. Polecam wersję wegetariańską, która od tej klasycznej, z mięsem – jest zdrowsza i lżej strawna. A smak ? Jeśli nie jedliście jeszcze takiego bigosu, będziecie mile zaskoczeni – jest po prostu pyszny.
Bigos wegetariański na święta robi od kilku lat moja mama korzystając z przepisu Marioli Białołęckiej z książki „Zaskakujące tofu” . W tym roku postanowiłam przejąć zadanie i zrobić taki bigos po swojemu 🙂 Oto moja wersja.
Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Jeśli nie chcecie robić bigosu na winie możecie je pominąć, a zamiast niego dodać wodę. 🙂
Nie każdy lubi też podczas jedzenia trafiać zębem na ziele angielskie albo jałowiec. Aby temu zapobiec wystarczy po prostu zawinąć przyprawy (jałowiec, goździki, ziele ect.) w gazę, zrobić z niej woreczek i wrzucić go do garnka z gotującym się bigosem 🙂
To co będziecie robić świateczny wege bigos ? 🙂
DrukujBigos wegetariański na święta
Składniki
0,5 kg kiszonej kapusty, odciśniętej z soku
0,5 kg poszatkowanej kapusty białej
1 kostka wędzonego tofu
50 g suszonych grzybów podgrzybków namoczonych przez noc w wodzie
1,5 szklanki pokrojonych w kosteczkę suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych*
15 suszonych śliwek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 jabłko
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek jałowca
3 goździki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżkki majeranku
2 łyżeczki tymianku
2 – 3 łyżki sosu sojowego
1– 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
sól
pieprz
Przygotowanie
- Do garnka w którym będzie gotować się bigos, wlać 5 łyżek oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w piórka cebulę wyciśnięty czosnek i podsmażyć.
- Następnie dodać poszatkowaną białą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździki, wlać szklankę wody i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać pokrojone w kostkę tofu, obsmażyć je z każdej strony na złoty kolor, a następnie włożyć do garnka z kapustą.
- Kiszoną kapustę przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka wraz z pokrojonymi grzybami, śliwkami suszonymi pomidorami, obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem, sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
- Całość zalać szklanką wody i wywarem grzybowym (wodą, która została po namoczonych grzybach).
- Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 1,5 godziny.
- Gdy podczas gotowania płyn zredukuje się, należy go systematycznie uzupełniać dolewając nieco wody, aby bigos nie przypalił się.
- Na koniec dodać przecier i wino, wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż wino i przecier odparują.
- Bigos doprawić solą, pieprzem i miodem (syropem klonowym).
czym zastąpić wino? karmię piersią? czy orientuje się Pani od którego miesiąca życia dziecka można dawać mak?
mam tylko naturalne tofu 🙁 uda się z nim?
Ewelina, wino można zastąpić wodą. A mak można podawać dziecku po 2 r.ż.
Maggie – tak z tofu naturalnym wyjdzie również 🙂
Jaka świetna i bogata wersja bigosu
p.s pierniczki-dwa rodzaje z twoja przyprawa do piernika pychotka
Dzięki Ala 🙂 Ciesz się, że przyprawa okej 🙂 ściskam
Zrobiłam bez tofu i bez wina, mimo to bigos wyszedł znakomity.
Moniko, super, że bigos przypadł Ci do gustu 🙂
Czemu wyszedł mi o gorzkim posmaku?:(
Nie wiem czemu. NIe powinien wyjśc gorzki.
Ten przepis jest absolutnie fantastyczny, a bigos, który zrobiłam na jego podstawie chyba najlepszy jaki dotychczas jadłam. Następnym razem sięgnę po niego na święta 🙂 świetny pomysł z wędzonym tofu, idealnie zastępuje mięso. Gratulacje!
Dziękuję. Cieszę się, że smakowało 😀
Jestem zakochana w tym bigosie, będę robiła go już po raz 4 🙂
Super. Bardzo się cieszę 🙂
Mam wątpliwości co do wersji x2 i x3 przepisu. Wszystkie składniki są w nich podwojone i potrojone oprócz kapusty i kapusty kiszonej. We wszystkich trzech wersjach jest jej po 0,5 kilo. Tak powinno być? Z góry dziękuję za odpowiedź!