fbpx Drukuj

Bigos wegetariański na święta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

0,5 kg kiszonej kapusty, odciśniętej z soku
0,5 kg poszatkowanej kapusty białej
1 kostka wędzonego tofu
50 g suszonych grzybów podgrzybków namoczonych przez noc w wodzie
1,5 szklanki pokrojonych w kosteczkę suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych*
15 suszonych śliwek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 jabłko
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek jałowca
3 goździki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżkki majeranku
2 łyżeczki tymianku
23 łyżki sosu sojowego
12 łyżki miodu lub syropu klonowego
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka w którym będzie gotować się bigos, wlać 5 łyżek oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w piórka cebulę wyciśnięty czosnek i podsmażyć.
  2. Następnie dodać poszatkowaną białą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździki, wlać szklankę wody i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  3. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać pokrojone w kostkę tofu, obsmażyć je z każdej strony na złoty kolor, a następnie włożyć do garnka z kapustą.
  4. Kiszoną kapustę przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka wraz z pokrojonymi grzybami, śliwkami suszonymi pomidorami, obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem, sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
  5. Całość zalać szklanką wody i wywarem grzybowym (wodą, która została po namoczonych grzybach).
  6. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 1,5 godziny.
  7. Gdy podczas gotowania płyn zredukuje się, należy go systematycznie uzupełniać dolewając nieco wody, aby bigos nie przypalił się.
  8. Na koniec dodać przecier i wino, wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż wino i przecier odparują.
  9. Bigos doprawić solą, pieprzem i miodem (syropem klonowym).
15
0
Would love your thoughts, please comment.x