Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami
Przedstawiam Wam danie wigilijne, które wywodzi się z tradycji świątecznych rodziny mojego męża. Pierwszy raz jadłam je jakieś 10 lat temu i od pierwszego kęsa pokochałam. Poznajcie ziemniaki faszerowane grzybami.
Przepis zmieniłam na swoją modłę. W oryginale, ziemniaki zapieka się w śmietanie. Ja uczyniłam z tego wersję wegańską – zdrowszą i mniej tuczącą 😉 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami
Składniki
6 – 8 ziemniaków
1 cebula
60 g suszonych grzybów (podgrzybki)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki, rozmaryn
Przygotowanie
Farsz grzybowy: Suszone grzyby dokładnie przepłukać, aby pozbyć się piasku. Zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień ugotować je do miękkości. Odcedzić, ostudzić i zmielić z podsmażoną wcześniej cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki: Ziemniaki obrać, umyć, ściąć wierzchołki (z jednej strony większy, który będzie kapelusikiem, z drugiej strony mniejszy, aby ziemniaki można było postawić) i ostrożnie wydrążyć (za pomocą zwykłej łyżeczki lub łyżeczki do wydrążania i wykrawania). Następnie ziemniaki natrzeć solą, zewnętrzną część posmarować niewielką ilością oliwy, napełnić grzybowym farszem i przykryć ściętym wcześniej ziemniaczanym wierzchołkiem. Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC do momentu aż będą miękkie (około 60 minut). Podawać np. z wegańskim majonezem i natką pietruszki lub rozmarynem.
Przed pieczeniem ziemniaki można podgotować w wodzie około 10 minut. Ważne aby włożyć je do garnka wydrążonym otworem do góry. Podgotowane ziemniaki ostudzić, posmarować oliwą, napełnić farszem i piec w piekarniku, nieco krócej niż ziemniaki surowe.
Słowa kluczowe: ziemniaki, grzyby suszone
Ja robię bardzo podobne ziemniaki , ale nie na święta
Bardzo apetyczne zdjęcie
Alcia, a jak robisz ? 🙂
A czy mogą być zamiast grzybów, pieczarki po prostu?
Tak, pieczarkowa wersja też będzie bardzo dobra. Dobry pomysł 🙂
Smakują pewnie tak dobrze jak wyglądają 🙂 Kolejny raz potwierdza się to, że ziemniak to świetne warzywo do kulinarych eksperymentów.